Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На порядку денному – соціальний захист інвалідів

14 Травня 2015 • 11:08

Кіл-сть переглядів: 1 196

14 травня 2015 року відбулося засідання обласного комітету доступності, на яке запрошені заступники голів РДА та міських голів, члени обласного комітету доступності, представники громадських організацій інвалідів, УТОГ та УТОС. Засідання пройшло під головуванням заступника голови ОДА Ярослава Лагути.

 

На засіданні було відмічено, що органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено відповідну роботу щодо створення безперешкодного доступу для життєдіяльності маломобільних груп населення.

 

Для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями в районах та містах області пристосовані в основному приміщення районних державних адміністрацій, міських рад, управлінь праці та соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центрів зайнятості, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та інших об’єктів соціально-культурного призначення.

 

До закладів охорони здоров’я збудовано 540 пандусів, з яких тільки 124 відповідають державним будівельним нормам, що складає 40 % від загальної кількості будівель.

 

 

Із загального числа 852 навчальних закладів області до 736 закладів забезпечено доступ, що становить 87%, з них 398 відповідають державним будівельним нормам, що становить 54%.

 

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута зазначив: «Систематично питання щодо створення вільного доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями обговорюється на засіданнях обласного комітету для забезпечення доступності. На сьогодні в Житомирській області відбулось чимало позитивних змін, але про цілісну доступність говорити ще, на жаль, неможливо.  Залишається актуальним і болючим питанням проведення реконструкції доріг і пониження бордюрів, для того, щоб люди у візках могли вільно, без перешкод, користуватись транспортною інфраструктурою».

 

На території області на сьогоднішній день проживає понад 100,4 тис. інвалідів різних груп і категорій, серед них 18 тис. мають обмежені фізичні можливості, пересуваються за допомогою інвалідних візків майже 2,5 тис. осіб. Тільки  дітей-інвалідів в області 5840, із захворюванням на дитячий церебральний параліч 466 дітей-інвалідів.

 

На засіданні було прийнято рішення з метою сприяння вирішення питання щодо облаштування відповідно до вимог державних будівельних норм місць для паркування автотранспорту, здійснення контролю за дотриманням перевізниками умов договорів щодо придбання транспорту, пристосованого для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями,  за обов’язковим оголошенням зупинок у міському пасажирському транспорті для слабозрячих інвалідів, для забезпечення вільного доступу до житлових приміщень інвалідів на візках.

 

Райдержадміністраціям, міськвиконкомам, департаментам та управлінням облдержадміністрації дано доручення до 10 вересня 2015 року проінформувати департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації про виконання рішення обласного комітету для забезпечення доступності.

Версія для друку