Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Незабаром вступить в силу закон про декомунізацію

18 Травня 2015 • 11:38

Кіл-сть переглядів: 1 564

15 травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон України про декомунізацію («Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»), який набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації. Ці закони були прийняті народними депутатами на ранковому засіданні Верховної Ради 9 квітня поточного року більшістю голосів.

 

Закон вносить цілий ряд доповнень та змін до інших законів, кодексів, положень тощо.

 

Зокрема,  до ст. 436 Кримінального кодексу України додається пункт, в якому зазначається, що виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі сувенірної, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагментів на всій території України караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. Якщо такі дії вчинено представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Дозволяється використання вказаної символіки в експозиціях музеїв, у виставках, у навчальних посібниках, матеріалах начального та наукового характеру тощо, але за умови, що це не призводить до заперечення злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

 

З текстом закону можна буде ознайомитися після його опублікування на офіційному сайті Верховної Ради України: http://www.rada.gov.ua.

 

 

 

Версія для друку