Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація очима депутатів обласної ради

20 Травня 2015 • 10:41

Кіл-сть переглядів: 789

Щоденно на засіданнях профільних комісій депутати обласної ради активно обговорюють реформу місцевого самоврядування, що стартувала в Україні.

 

Зокрема, йдеться про перспективний план формування територій громад Житомирської області.

 

На разі у проект плану Житомирської області включено 39  територіальних громад, в які об’єднаються 631 сільська, селищна та міська громади.

 

Більшість районів запропонували утворити по 1 об’єднаній територіальній громаді. Деякі включили до плану по 2 та 3 громади.

 

Нагадаємо, голова облдержадміністрації Сергій Машковський під час робочої наради з керівниками районів інформував, що об’єднані територіальні громади матимуть додаткові переваги, починаючи від фінансових можливостей – отримання ПДФО, базових дотацій із державного бюджету, залучення інвестицій – до прав міст обласного значення та самостійного прийняття рішень. 

 

Депутати обласної ради загалом підтримують шлях об’єднання територіальних громад, скорочення управлінського апарату на місцях. Водночас вони висловлюють і свої зауваження та пропозиції стосовно цих процесів. Зокрема, щодо об’єднання тих сільських громад, які прилягають до міст обласного значення, щоб, на їхню думку, не спровокувати конфлікт інтересів «місто-село», посилення відповідальності влади на місцях за розвиток громад тощо.

 

Думки більшості депутатів обласної ради збігаються, що реформа місцевого самоврядування назріла давно, і втілювати її потрібно, не зволікаючи. А пріоритетом має буде забезпечення доступності до якісних адміністративних та соціально-культурних послуг, і в жодному випадку не чиїсь амбітні чи політичні інтереси.

 

У роботі комісій беруть участь: заступники голови обласної державної адміністрації, директор Офісу реформ у Житомирській області Роман Слідзевський, керівники департаменту фінансів облдержадміністрації, представники організаційного відділу облдержадміністрації.

 

 

 

 

Версія для друку