Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Зміни в управлінні багатоквартирним будинком

12 Червня 2015 • 13:30

Кіл-сть переглядів: 910

 

 

 

На сьогодні стоїть гостра потреба забезпечення ефективного управління спільним майном багатоквартирних будинків.

 

З 1 липня вступить в силу Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

 

Законом передбачено, що права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і його прибудинкова територія, віднесено до спільного майна багатоквартирного будинку. Разом з тим, право спільної сумісної власності регулюється правовою сферою.

 

За законом, спільне майно не може бути поділене між співвласниками, визначаються лише їх права, унормовуються обов’язки та питання відповідальності.

 

Документом чітко окреслено порядок проведення зборів співвласників та прийняття ними рішень щодо управління будинком та спільним майном. Збори співвласників можуть скликатися ініціативною групою у складі не менше трьох співвласників або управителем. Повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників має бути вручено не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення, а також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до кожного під’їзду багатоквартирного будинку.

 

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень відповідної групи (під’їзд, секція багатоквартирного будинку тощо).

 

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

 

Закон сприятиме ефективному управлінню, утриманню та експлуатації спільного майна багатоквартирних будинків, збереженню житлового фонду та удосконаленню і розвитку ринку надання послуг з управління спільним майном багатоквартирного будинку. 

 

 

 

Версія для друку