Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Бурштинові копальні – зона екологічного лиха. ФОТОРЕПОРТАЖ

20 Червня 2015 • 10:10

Кіл-сть переглядів: 1 444

У рамках робочої поїздки до Олевського району голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський, провівши робочу нараду, виїхав на одну з найбільших бурштинових копалень, поблизу с. Шебедиха.

 

 

Керівника області зустріли обурені місцеві жителі. Вони виступають проти легалізації видобутку «сонячного каменю». Зараз люди працюють на родовищах, збирають бурштин і отримують не малі кошти. Місцеве населення побоюється, що після узаконення процесу не матиме  змоги працювати тут.

“Перше і головне, що дасть узаконення – це можливість наповнення бюджету. Вихід із тіні дозволить поповнити місцевий бюджет за рахунок продажу ліцензій і податкових відрахувань. Крім того, це дасть змогу створити близько 8 тис. нових робочих місць і проводити щомісячні відрахування до соціальних фондів», – підкреслив Сергій Машковський. Також це убезпечить діяльність копачів.

У протилежному випадку збагачуватимуться контрабандисти, а місцева казна не отримає значні суми, які можна витратити на нагальні потреби (відновлення інфраструктури, соціальні виплати, а головне – на рекультивацію земель). Керівник області розповів, що землі після розкопок знаходяться у жахливому стані, а відповідно до законодавства, підприємства, що розробляють родовища корисних копалин, зобов’язані привести їх у придатний для використання за призначенням стан. Зараз же ніхто не збирається відновлювати площі лісових насаджень, тому частина Олевщини фвктично є зоною екологічного лиха. Обурення населення спало, так як основною причиною було нерозуміння проблеми.

 

Сергій Машковський дав доручення місцевому керівництву провести роз’яснювальну роботу серед місцевого населення щодо необхідності узаконення процесу з метою забезпечення їх соціальних прав і гарантій.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку