Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Арсеній Яценюк: Ми повинні навічно злізти з голки газової залежності

30 Червня 2015 • 15:31

Кіл-сть переглядів: 628

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підняв тему, яка хвилює більшість українців сьогодні – тарифи на газ.

 

В опалювальний сезон ми для обігріву будинків та приготування їжі споживаєм 21 мільярд кубічних метрів газу.  Загалом Україна  видобуває 19 млрд кубічних метрів, з них 7 – добувають приватні компанії, які продають газ за ринковими цінами. Але ці компанії сплачують 70% податку на приватний газ.

 

В Європейському союзі 1 кубометр газу  можна купити за 240 доларів США. Якщо до цієї ціни додати 4 % спеціального збору, 20 % податку на додану вартість та витрати на транспортування, то ціна буде 7188 гривень.

 

Уряд прийняв рішення, що кожна сім’я, яка споживає до 200 кубометрів газу, платитиме половину від вартості – 3600 грн. Решту суми компенсуватиме держава.

 

«Україна повинна стати енергетично незалежною. Головне завдання  – збільшення об’ємів видобутку блакитного палива. За 10 років ми повинні повністю забезпечувати власні потреби у природному газі з нашого українського палива. Ми повинні навічно злізти з голки газової залежності», – сказав Арсеній Яценюк.

 

Раніше різницю в ціні НАК «Нафтогаз України» компенсувала держава. А ці кошти могли піти на будівництво нових шкіл, доріг, лікарень збільшення соціальних виплат.

 

В державному бюджеті закладено 24 млрд гривень для виплати субсидій. «Не бійтесь оформляти субсидії. Механізм значно спрощено: потрібно подати тільки заяву та декларацію. Ви не будете сплачувати ніяких штрафів у разі неправильного заповнення. Кожен має право на помилку», – наголосив Прем’єр-міністр.

 

Зараз вже призначено субсидій  більше 2 млн домогосподарств – кожній десятій сім’ї.

Версія для друку