Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президент про особливий статус Донбасу: то «чутки від лукавого». ВІДЕО

02 Липня 2015 • 09:25

Кіл-сть переглядів: 807

Децентралізація дає можливість владі бути дуже близько до суспільства і кожної людини. Завдяки такій системі не потрібно буде виїжджати за межі міста для того, щоб вирішити більшість проблем.

 

Під час прес-конференції Президент зазначив, що погоджується віддати на рівень громад величезний обсяг повноважень і фінансових ресурсів, якими сьогодні розпоряджається президентсько-урядова виконавча вертикаль. «Належна повага до місцевих специфіки та традицій, які не суперечать загальнонаціональним інтересам та законам, які не суперечать базовому документу Конституції України – зробить нашу країну сильнішою та міцнішою, стане надійним щепленням проти бацили федералізації. Це друга перевага децентралізації», – сказав Петро Порошенко.

 

Третьою перевагою є те, що децентралізація є надійним запобіжником від авторитаризму та диктатури, бо розосереджує владу між суб’єктами, і неможливо сконцентрувати владу в таких обсягах, в яких влада вже стає небезпечною для людини і для країни.

 

«Нарешті, децентралізація стане ще однією нашою цивілізаційною відмінністю від сусідів по радянському табору. Самоврядування – я вже про це днями говорив на засіданні Конституційної комісії, справжнє самоврядування – не можливе в авторитарній державі. Деспотія не терпить ані самостійності громад, ані, тим більше, свободи громадянина! Децентралізація наблизить нашу політичну систему до європейської. Цілком природно, що саме з європейськими стандартами місцевого самоврядування ми звіряємо нашу концепцію змін до Конституції», – говорив Голова держави.

 

Децентралізація включена в Коаліційну угоду нової Верховної Ради. Весною цього року було сформовано Конституційну комісію з представників різних політичних сил та з провідних правників країни, які представляли різні її регіони, в тому числі, хочу окремо на цьому наголосити, і Донбас. Комісія та її робоча група напрацювали проект, який отримав схвальну резолюцію з боку ключового експерта в конституційних змінах в Європейському Союзі, в Раді Європі – Венеціанської комісії. Венеціанка внесла низку зауважень та пропозицій, які Конституційна комісія врахувала при остаточному напрацюванні змін до Основного закону.

 

Також позитивно на проект змін відгукнувся Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

 

Реформу підтримали і Рада регіонального розвитку, де не лише голови адміністрацій, а, ключове, де представлені всі голови обласних рад, найбільша кількість міських голів, і впевнений в тому, що позиція Асоціації міст України, Національної ради реформ, які також представлені в Раді регіонального розвитку.

 

Про принципи та основні положення законопроекту Петро Порошенко сказав: «Левову частку повноважень ми делегуємо на рівень громад, які і є первинною, базовою, головною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією.

 

Центральна влада поступається не лише повноваженнями і відповідальністю, але центральна влада поступається і фінансовими ресурсами!

 

Інститут голів державних адміністрацій, які нині призначаються з Києва, – скасовується».

 

Оперативне управління областями і районами переходить до обласних та районних виконавчих комітетів, які формуватимуться радами відповідного рівня, що їх обирають люди. Виконкоми підзвітні і підконтрольні лише обраним радам відповідного рівня.

 

«Вкотре наголошую: децентралізація не означає послаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод. Йдучи на широку децентралізацію, ми маємо надійно застрахуватися від спроб ворога використати нові й надзвичайно широкі повноваження місцевих громад для порушення суверенітету й територіальної цілісності. Саме тому, для нагляду за додержанням Конституції і законів України, органами місцевого самоврядування в районах та областях вводиться інститут префектів», – зазначає Президент.

 

Призначатимуться і звільнятимуться префекти в такий же самий спосіб, як нині голови держадміністрацій – указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України.

 

Під час прес-конференції Глава держави також сказав, що проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу. Всі подібні чутки – то від «лукавого». Проект припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом. Саме так це зараз і врегульовано. 

 

Версія для друку