Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Посол КНР: житомирські бізнес-пропозиції цікаві для нас

14 Липня 2015 • 19:33

Кіл-сть переглядів: 1 113

На сьогодні Житомирщина має близько 90 інвестиційних пропозицій та проектів. Обласна влада робить усе можливе, аби максимально спростити оформлення дозволів та документації.

14 липня у рамках робочого візиту Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сіюнь мав можливість ознайомитися з кількома інвестиційними проектами Житомирщини.

Загальний інвестиційний портфель, з яким працює лише місто Житомир в рамках міжнародних проектів, складає більше 60 млн євро. Це є свідченням того, що сьогодні влада є прозорою, відкритою і у місто багато хто готовий вкладати кошти.

У Житомирі розпочалася робота зі створення індустріального парку, загальна площа якого складає 22 гектари із подальшою можливістю розширення цієї території до 80 гектарів.

«Головна особливість цього парку – вдале розташування з точки зору логістики, його близькість до міжнародних шляхів та залізничного вузла міста, – розповів заступник директора департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Борис Пахолюк. – Зараз ведуться переговори зі шведськими інвесторами щодо налагодження в житомирському індустріальному парку виробництва сонячних панелей».

Індустріальний парк у Житомирі зможе надати близько тисячі нових робочих місць, а у разі розширення до 100 гектарів – кількість робочих місць зможе зрости до 5 тисяч.

Заступником Коростенського міського голови Олександром Ясинецьким було також представлено проекти індустріальних парків. У 2007 році у м. Коростень було створено приватний індустріальний парк, який дав дуже позитивний результат. На його базі збудований перший в Україні потужний завод МДФ. Також зараз на території індустріального парку будується ще 5 підприємств. У Коростені планується створення комунального індустріального парку розміром у 42 гектари, який буде межувати з уже діючим. Є кілька напрямів можливого виробництва у промисловій зоні парку – машинобудування, збірка, легка промисловість, логістика та інші напрями, крім шкідливих підприємств.

Як розповів директор КП «Теплокомуненерго» Дмитро Рогожин, підприємство активно працює у сфері енергоефективності та в цьому році залучило 25 млн євро інвестицій та 15 млн євро грантових коштів. Найактивніше працюють проекти зі Швейцарією та Швецією. Основа проектів – альтернативні котли, мережі та комплексні модернізації. Робота з китайськими партнерами та інвесторами може полягати у сфері нових енергетичних технологій. Житомирщина має можливість запропонувати будівництво ТЕС, яка працюватиме на вугіллі та смітті і допоможе в майбутньому обходитися без газу. Для реалізації такого проекту потрібні потужні інвестиції та досвід Китайської Народної Республіки.

У галузі сільського господарства представлено 3 інвестиційні пропозиції на суму 85 млн доларів США, а саме: створення молочної ферми на 4000 голів дійного стада з використанням сучасних технологій фермерським господарством «Лактаран», будівництво свинокомплексу на 30 тис. голів свиней та тваринного комплексу на 1000 голів ВРХ із застосуванням передових технологій утримання тварин.

За словами директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Олексія Шатила, одним із наймасштабніших та найбільш інвестиційно привабливих проектів добувної галузі Житомирщини є розробка Кропивнянського родовища ільменітових руд і будівництво гірничо-металургійного комбінату з видобутку ільменітової руди та виготовлення ільменітового концентрату та подальшої виплавки титану. Такий проект потребує 2,2 млрд доларів, проте зможе функціонувати протягом 40 років.

Також є привабливим і не занадто затратним для інвесторів проект з реконструкції та відновлення роботи льонозаводу з відповідною інфраструктурою по вирощуванню та переробці льону в с. Поліське Коростенського району, вартість якого складає 2 млн доларів.

«Хочу відмітити, що ваші бізнес-пропозиції цікаві для нас, але їх потрібно розглянути детальніше та надати інформацію потенційним інвесторам, – сказав Чжан Сіюнь. – Я обіцяю, що поінформую наших бізнесменів та спробую їх зацікавити співпрацею з Житомирщиною».

Голова Житомирської ОДА Сергій Машковський наголосив: «Ми готові до будь-яких переговорів та гарантуємо, що і на рівні міста, і на рівні області буде забезпечено повне взаєморозуміння та підтримка».


1

2

3

4

5

 

 

Версія для друку