Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сергій Машковський селищним головам: «Поступіться власними амбіціями заради користі громад»

21 Липня 2015 • 09:28

Кіл-сть переглядів: 932

Під час робочої наради в Червоноармійському районі голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський розповів про реформу децентралізації влади. Участь у нараді взяли керівники району, голови сільських та селищних рад.

 

«Реформа місцевого самоврядування – це вимога сучасності. Потреба у здійсненні цієї реформи назріла давно, однак братися за неї жодна попередня влада не хотіла. Звичайно, терміни дуже стислі. Та часу відкладати немає»,- зазначив керівник області.

 

Сергій Машковський пояснив, що завдання реформи  полягає в тому, щоб максимально спростити порядок надання публічних послуг і зробити їх якісними. А ще – посилити відповідальність органів влади на місцях за створення належних умов для життєдіяльності людей, зробити владу компетентною та підзвітною. Людям не доведеться долати значні відстані, щоб отримати дозволи, виписки, посвідчення, паспорти чи інші адміністративні довідки. Надавати ці документи буде староста. Держава відкриє для об’єднаних територіальних громад доступ до електронних державних реєстрів, таким чином, зменшить потребу в паперах.

 

Одним із головних чинників формування громад є їх фінансова спроможність.

 

«Зараз в Житомирській області 631 громада, 48% з них (303 громади) є неспроможними навіть утримати свій управлінський апарат. Про розвиток інфраструктури, ремонти шкіл та ФАПів тут і мова не йде!», – зазначив Сергій Машковський.

 

В об’єднаних громадах з’являться власні кошти. За ними закріплюється 60 % відрахування податку на доходи фізичних осіб, 25 % екологічного податку, 5 % акцизного податку, 100 % єдиного податку, 100 % податку на прибуток підприємства та фінансових установ комунальної власності, 100 % податку на майно (нерухомість, транспорт) та право самостійно розпоряджатися землями. А це відремонтовані дороги, нові школи, лікарні, відкриття нових підприємств.

 

Звичайно посилиться відповідальність управлінського аппарату  та контроль за діями влади на місцях. Особливо за ефективністю використання коштів громади.

 

Сергій Машковський закликав сільських голів не боятися втратити свої робочі місця: «Думайте ширше. Сьогодні ми творимо майбутнє наших дітей. Поступіться власними амбіціями заради користі громади».

 

Розвивати бізнес, залучати ефективних інвесторів, планувати розвиток територій у більших громадах краще, ніж у малих.

 

Об’єднані територіальні громади зможуть самостійно приймати управлінські рішення, в тому числі щодо ремонту доріг, благоустрою вулиць, створення муніципальної варти, утримання пожежної охорони, поліпшення організації пасажирських перевезень та багато іншого.

 

Нові адміністративні центри стануть опорними пунктами для розвитку сільської території. Більш потужні населені пункти опікуватимуться менш потужними.

 

Збільшаться обсяги землі, що перебуває в управлінні місцевих рад, адже в результаті реформи не повинно залишитися земель, крім стратегічного значення, поза межами об’єднаних територіальних громад. 

Версія для друку