Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Вільна торгівля між Україною та Канадою

22 Липня 2015 • 11:03

Кіл-сть переглядів: 687

Підписано документ про завершення перемовин щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою, який передбачає сприятливі умови для українських сільгосптоваровиробників.

«Українська діаспора, яка є у Канаді, говорила про те, що Угода повинна бути асиметричною та передбачати більше переваг для України, більше перехідних періодів для того, щоб адаптуватися для умов вільної торгівлі з Канадою», – зазначила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, робити прогнози ще зарано, але великий канадський ринок цікавий для наших бізнесменів. Так, із моменту набуття чинності Угоди ринок Канади стане відкритим для 98% української продукції, і натомість Україна лібералізує ринок для 80% канадської продукції. Тобто, наші виробники отримують більший доступ до ринку Канади, ніж канадські до українського.

Найбільший приріст Мінекономрозвитку бачить саме в продукції з високою доданою вартістю.

Важливість Угоди про вільну торгівлю для розвитку агросектору України підкреслює Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук: «Дана угода скасує ставки мита на 99,9% українського аграрного експорту до Канади, включаючи безмитний ввіз соняшникової олії, горілчаних виробів, консервованих фруктів та овочів».

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька позитивно оцінює результати переговорного процесу для вітчизняної аграрної галузі. «Що стосується доступу до канадського ринку сільськогосподарської продукції, то для українських експортерів забезпечено можливість постачати переважну більшість сільськогосподарських товарів за нульовою ставкою ввізного мита, особливо товарів з високою доданою вартістю. В тому числі кондитерські вироби, консервовані та готові овочі, олію, соки, алкогольні напої та рибну продукцію тощо. Крім того, ставки ввізного мита в рамках глобальних квот Канади будуть скасовані одразу після набуття чинності Угоди та встановлені на нульовому рівні», – зазначила заступник Міністра.

Версія для друку