Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

На електронних закупівлях вже зекономили 59 млн.грн.

31 Липня 2015 • 09:02

Кіл-сть переглядів: 733

Результати роботи пілотної системи допорогових електронних держзакупівель ProZorro дозволяють говорити про її успішність. Настав час переходити до наступного етапу впровадження електронних держзакупівель — законотворчого. Про це вчора на брифінгу заявили Заступник Глави Адміністрації Президента, секретар Національної ради реформ Дмитро Шимків та Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Реформа державних закупівель не лише дозволить економити бюджетні кошти та запобігти корупції у сфері закупівель, але й наблизить Україну до кращої світової практики ведення бізнесу.

Ефективність практичного використання системи електронних закупівель у пілотному форматі підтверджують дані двох міністерств: інфраструктури та оборони. Так, заступник Міністра інфраструктури Володимир Омелян зазначив, що з березня по липень на 1006 проведених тендерах вдалось зекономити майже 13%, або 9 млн. грн. Міністерство оборони заощадило майже 50 млн грн, прокоментував заступник Міністра оборони України Юрій Гусєв.

Окрім економічної ефективності, реформа державних закупівель та впровадження електронної системи ProZorro — це значний внесок у боротьбу з корупцією. Якщо раніше тендерні питання були переважно закритими для громадськості та вирішувались кулуарно, то тепер завдяки прозорій електронній системі у громадськості з’явилась можливість стежити за процесом закупівель у реальному часі. Однак для того, щоб прозорі електронні закупівлі стали поширеною практикою, необхідно врегулювати цю сферу на законодавчому рівні.

За словами Максима Нефьодова, до кінця 2016 року Україна має прийняти також окремий Закон про електронні закупівлі, який врахує перші результати використання системи ProZorro. «Після цього електронна система закупівель вийде на рівень індустріального застосування. Буде розроблено систему електронного оскарження та інтегровані державні реєстри. Все це, звісно, потребує додаткової розробки IT-систем»,— сказав він.

Версія для друку