Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина обговорює децентралізацію

06 Серпня 2015 • 10:49

Кіл-сть переглядів: 952

Сьогодні, 6 серпня, в Житомирській ОДА відбулося обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

 

Такі інформаційні заходи здійснює Програма РАДА у рамках виконання Меморандуму між Адміністрацією Президента України та Фондом Східна Європа щодо співпраці з метою сприяння розробці і впровадженню реформ в Україні.

У обговоренні взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Поліщук, заступник голови обласної ради Руслан Годований, старший консультант Програми РАДА Володимир Крижанівський, головний спеціаліст Мінрегіонбуду Лідія Євтушенко, представники органів місцевого самоврядування області та представники громадськості.

«Ми зараз живемо в часи однієї з найважливіших реформ для України – реформи децентралізації влади. Керівництво країни має політичну волю її втілювати професійно і достатньо швидко. Метою таких змін є покращення життя громадян, які матимуть право самі раціонально розпоряджатися своїми фінансами», – зазначив заступник голови – керівник апарату ОДА Вячеслав Поліщук.

Головний спеціаліст Мінрегіонбуду Лідія Євтушенко ознайомила присутніх з історією питання, розповіла, як Україна йде до децентралізації, та наголосила, що такий процес має бути повністю завершений 1 березня 2018 року. До цього часу мають вже бути сформовані громади, проведені нові вибори, обрані старости та префекти тощо.

Головне в децентралізації – передача повноважень громадам, які визначатимуть пріоритетність розподілу коштів місцевого бюджету.

Основними змінами, які будуть в Конституції України щодо децентралізації влади, є створення трирівневої системи територіального устрою (базова одиниця – громада, далі район та регіон), передача функцій виконавчої влади та різноманітних повноважень до місцевого самоврядування, максимальне наближення послуг до громадян, рада об’єднаних громад самостійно прийматиме рішення щодо структури та кількості підрозділів місцевого самоврядування та ін.

Старший консультант Програми РАДА Володимир Крижанівський зазначив, що наразі розробляється закон про префектури, префект буде нести персональну відповідальність за всі дії в громадах та звітувати перед Президентом України. Працівники сьогоднішніх районних адміністрації будуть забезпечувати діяльність префекта, працювати у комітетах громад, проте залишаться лише найкращі фахівці.

Вячеслав Поліщук наголосив, що Житомирщина впевненими кроками йде до змін і цьогорічні вибори мають пройти вже з новоствореними громадами в Народицькому районі, Олевському, Житомирському, Черняхівському та Радомишльському.

В процесі обговорення присутні брали активну участь, задавали питання та висловлювали свої пропозиції щодо бачення реформи.

По закінченні зустрічі Лідія Євтушенко зазначила, що Житомир став для них найактивнішим учасником обговорень децентралізації влади.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

Версія для друку