Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Декомунізація музеїв на Житомирщині. ФОТО

06 Серпня 2015 • 13:26

Кіл-сть переглядів: 775

Сьогодні, 6 серпня, з робочою поїздкою до Кмитівського музею образотворчого мистецтва ім. Й. Д. Буханчука поїхали заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, начальник управління культури Юрій Градовський та начальник відділу охорони культурної спадщини правління культури облдержадміністрації Роман Насонов.

Метою візиту була інспекція щодо відповідності експозицій нормам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Культурний заклад засновано понад 30 років тому і функціонував він, як музей радянського спрямування. Саме тому під час огляду з директором музею Ярославом Хитрим окремо обговорювалися можливості розміщення на території експозиції тоталітаризму, для того аби їх не знищували, а розмістили в одному місці.

Також директор музею зазначив, що після введення закону з виставкових залів було вилучено близько 50 експонатів: «Ми це зробили для того, аби виконати умови закону та не напружувати ситуацію».

«З керівництвом музею ми обговорили шляхи популяризації, для того аби збільшити потік відвідувачів, бо дійсно є що показати», – сказав Ярослав Лагута.
Довідково. Ідея створення музею належить Йосипу Дмитровичу Буханчуку. Загалом ним було зібрано та передано в дар музею 664 твори.
Індивідуальний проект нового приміщення музею в с. Кмитів був виконаний творчою групою архітекторів. В 1985 р. музей в новому приміщенні зустрів перших відвідувачів.

Кмитівський музей демонструє експозиції, стаціонарні та пересувні виставки, проводить наукові експозиції та відрядження, вивчає архівні джерела, організовує збирацьку роботу, встановлюючи зв’язки з рідними та соратниками видатних художників мистецтва, краєзнавцями, колекціонерами, а також промисловими підприємствами та академією мистецтв України.

Гордістю музею стали роботи живописців: Є.Моїсеєнка, С. Чуйкова, В. Орєшнікова, М. Максименка, М. Глущенка, Т. Яблонської, П. Сльоти, М. Варенні, О. Шовкуненко; графіків: Є. Кібріка, Г. Верейського, М. Дерегуса, В. Касіяна; скульпторів: К. Бєлашової, Крестовського, В. Пінчука, В. Горєвого, М. Грицюка.

 

Версія для друку