Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Новий Закон про місцеві вибори вступає в дію

07 Серпня 2015 • 09:32

Кіл-сть переглядів: 1 382

Вчора, 6 серпня , Президент України підписав Закон «Про місцеві вибори» – про це повідомив Перший Заступник Глави АПУ Віталій Ковальчук на брифінгу. Він наголосив на тому, що місцеві вибори, які відбудуться у жовтні 2015 року, завершать процес перезавантаження влади в Україні. В контексті конституційної реформи у сфері децентралізації влади дуже важливо, щоб ці місцеві вибори пройшли за новим виборчим законом.

 

На виборах до місцевих рад встановлюється 5-відсотковий виборчий бар’єр (у 2010 році діяв 3% бар’єр). Участь у виборах  можуть брати політичні партії, зареєстровані станом на день опублікування закону, а  участь виборчих блоків партій Законом не передбачена.

 

Але основна новація Закону — це запровадження мажоритарної системи абсолютної більшості на виборах міських голів у містах, де кількість виборців перевищує 90 тисяч, та пропорційної виборчої системи за відкритими партійними списками на виборах депутатів. При цьому, окрім голосування за партію, виборець зможе підтримати конкретного кандидата, якого політична сила висуває у окрузі на виборах певного рівня. Виборча кампанія починається за 50 днів до дня голосування.

 

Новий Закон передбачає також зменшення кількості депутатів місцевих рад. «220-тисячна армія депутатів скоротиться як мінімум на третину»,— відзначив Перший Заступник Глави АПУ.

Версія для друку