Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Звернення голови облдержадміністрації Сергія Машковського

07 Серпня 2015 • 15:03

Кіл-сть переглядів: 852

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський звернувся до керівників сільгосппідприємств щодо посилення протипожежного захисту продукції нового врожаю.

 

Шановні аграрії!

 

Цього року природа підготувала для нас непрості випробування. Спекотна суха погода та необережне поводження громадян із вогнем вже спричинили стрімке зростання кількості пожеж у регіоні. У найгарячішу пору не обійшлося і без втрат на полях. Зокрема, у Ружинському районі згоріло 4 гектари пшениці та комбайн ДОН 1500А, у Брусилівському районі займання сухої трави призвело до знищення 5 гектарів посівів вівса.

 

У напружений час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, зерновий пил, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки, спалювання пожнивних залишків та сухої рослинності поруч із зерновими посівами.

 

Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі дуже складно. Нерідко ліквідовувати її доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами матеріальних засобів. Ми не застраховані від випадків пожеж у цей період, але зробити все можливе, аби не допустити чи вчасно з мінімальними збитками ліквідувати загоряння – безумовно зобов’язані.

 

Тож звертаємося до хліборобів та керівників усіх ланок із проханням забезпечити суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог у місцях збирання, переробки та зберігання продукції нового врожаю. Забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив необхідно організувати чергування на полях техніки, пристосованої для цілей пожежогасіння. Провести обкошування та оборювання полів, які прилягають до автошляхів та лісових масивів.

 

Звертаюся до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття у пожежонебезпечний період, заборонити спалювання стерні і пожнивних залишків. Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений врожай – наш спільний обов’язок!

 

                       Голова адміністрації                                                  С.О. Машковський 

 

 

Версія для друку