Традиційні та регіональні продукти як інструмент вирішення самозайнятості у сільських місцевостях
23 Вересня 2015 • 11:21
Кіл-сть переглядів: 1 218
Сьогодні, 23 вересня 2015 року, в малій залі Житомирської ОДА пройшов інформаційний семінар Асоціації традиційних продуктів та національних кухонь України.
Із вступним словом на початку семінару виступив перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко: «Сьогодні у нас відбудеться презентація розвитку малого і середнього бізнесу. Всі ви знаєте, що є проблеми на селі, а найпоширеніша проблема – безробіття. Інна Сандюк виступить із семінаром «Про традиційні та регіональні продукти як інструмент вирішення самозайнятості у сільських місцевостях».
Інна Сандюк розповіла про мету даного проекту – це розвиток механізмів підтримки виробників традиційних продуктів задля забезпечення зайнятості та самозайнятості на селі, формування спроможності малих та середніх виробників сільськогосподарської продукції у підвищенні їх зайнятості, самозайнятості та прибутковості через розвиток традиційних продуктів на Україні. Даний проект спрямований на представників громад, що мають тривалу традицію вироблення сільськогосподарської продукції з правом набуття статусу традиційних продуктів. Такі продукти в Європейському союзі позначаються спеціальними знаками, які забезпечують правовий захист продукту.
У Польщі діє Закон «Про реєстрацію та захист назв та маркувань сільськогосподарських продуктів та харчових засобів, а також традиційних продуктів», відповідно до якого реєстрацією традиційних продуктів займається Міністерство сільського господарства і розвитку сільських місцевостей.
Продукти, які можуть бути занесені до Реєстру традиційних продуктів у Польщі: сири та інші молочні продукти, свіже м’ясо та м’ясні продукти, продукти риболовлі, зокрема риба, горіхи, насіння, зерно, овочі і фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, масла і жири, мед, готові страви, напої (алкогольні і безалкогольні) та інші.
Реєстрація сільськогосподарських продуктів допоможе мати робочі місця у селі та забезпечувати населення органічним харчуванням.