Рекомендації щодо збирання та вживання дикорослих грибів
28 Вересня 2015 • 10:55
Кіл-сть переглядів: 631
Восени збільшується кількість випадків отруєнь грибами. Серед основних причин – вживання неїстівних грибів або неправильно приготовлених умовно їстівних.
Щоб запобігти отруєнню грибами:
•Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
•Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
•Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
•Уникайте невідомих грибів.
•Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
•На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
•Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати.
•Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.
Симптомами отруєння є нудота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
1.Викличте «Швидку медичну допомогу».
2.Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс.
3.З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.
Забороняється у разі отруєння вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.
Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.