Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Революції на граніті – 25

21 Жовтня 2015 • 14:45

Кіл-сть переглядів: 935

У жовтні цього року виповнюється 25 років, коли у Києві студенти організували перший український Майдан – Студентську революцію на граніті.

Здійснивши перший успішний ненасильницький політичний протест проти чинної комуністичної влади в УРСР, молодь вже на початку 90-х років довела своє право жити у вільній демократичній державі.

Піком протистояння між тоталітарним режимом і першими паростками громадянського суспільства стало голодування студентської молоді на площі Жовтневої революції (нині – Майдан Незалежності).

21 жовтня у Житомирському державному університеті ім. І.Франка відбулося засідання за круглим столом, присвячене 25-ій річниці Студентської революції на граніті.

На виконання Указу Президента України П.Порошенко «Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті» голова обласної державної адміністрації С.Машковський затвердив відповідний план заходів.

Участь у заході взяли: проректор з навчально-методичної та виховної роботи ЖДУ ім. І.Франка Андрій Шевчук, завідувач кафедри з історії України, професор Вікторія Венгерська, доцент кафедри видавничої справи, редагування, основ журналістики та філології Андрій Близнюк, студенти та запрошені гості.

За круглим столом обговорили не лише події 1990 року, а й з’ясували, які політичні, соціально-економічні процеси стимулювали студентів до протестних акцій, в яких засобах масової інформації висвітлювалась ця тема, ознайомились із фотоматеріалами архіву. Студенти історичного факультету представили свої доповіді про безпосередніх учасників цих подій, лідерів протестних акцій.
«Революція на граніті – це те, що відбувалося в тодішньому суспільстві, це той дух свободи, який витав, ті сподівання, ті очікування, які були пов’язані з перебудовчими процесами, із сподіваннями на здобуття незалежності України, – має велике значення і в сучасному суспільстві», – зазначив проректор.

Тверда громадянська позиція студентів у 1990 році стала першою цеглиною у розбудові сучасного молодіжного українського руху.

 

Довідково:
Револю́ція на грані́ті (або Студе́нтська револю́ція на грані́ті)  — кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською радянською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в Україні (тодішній УРСР). Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності).
Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту.
Головними вимогами молоді були:
•    недопущення підписання нового союзного договору;
•    перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року;
•    повернення на територію УРСР українських солдатів, а також забезпечення проходження військової служби юнаками-українцями винятково на території республіки;
•    націоналізація майна Компартії України та ЛКСМУ;
•    відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.
12—17 жовтня на підтримку студентів застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва (а також технікуми, ПТУ і старші класи шкіл). Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету ім. Шевченка. Студентські акції протесту пройшли в обласних центрах, зокрема, Луганську та Львові. Після розмови зі студентами демонстративно здав свій квиток члена КПРС відомий письменник Олесь Гончар . Це був масовий рух за ідеї незалежності України.

Версія для друку