Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Експертна група обговорила законопроекти щодо децентралізації влади

03 Листопада 2015 • 11:58

Кіл-сть переглядів: 628

Вчора, 2 листопада, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів засідання експертної групи з питань законодавчого забезпечення децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

 

На нараді були присутні Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, урядовці, представники Адміністрації Президента України, експерти.

 

Учасникам засідання презентовано проект Закону України «Про префектів». Цей документ визначає ключові функції префектів – насамперед, це перевірка і експертиза рішень, ухвалених місцевими радами. Зазначалося, що посада префекта має утримувати баланс між гілками влади. У цьому контексті Володимир Гройсман зазначив, що важливо, аби разом з повноваженнями префекти отримали і належні обов’язки, які б визначали їхню відповідальність за об’єктивність прийнятих рішень. Керівник Парламенту наголосив, що має бути відповідальність і за дії, і за бездіяльність. «Нині все повинно бути чітко виписано. Нам потрібна система, яка зможе працювати», – сказав він.

 

На засіданні також обговорили стан підготовки законопроектів, необхідних для реалізації змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Голова Верховної Ради України  висловився за необхідність чіткого врегулювання бюджетних питань для місцевих рад. Для цього, вважає він, Верховна Рада і Уряд повинні активізувати роботу щодо прийняття головного кошторису держави наступного року: «Нові громади повинні отримати нові стосунки з бюджетом».

Версія для друку