Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Співпраця департаментів, управлінь та служб ОДА з об’єднаними територіальними громадами – новий якісний рівень

18 Листопада 2015 • 15:06

Кіл-сть переглядів: 2 193

На цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко на засіданні робочої групи з консультування голів  об’єднаних територіальних громад.

 

«Органи державної виконавчої влади на місцях повинні бути більш активними та наполегливими у наданні методичної, організаційної,  консультативної та іншої допомоги головам територіальних громад області, які пройшли процес об’єднання і провели перші місцеві вибори 25 жовтня. Жителі цих новостворених громад повірили в реформу, і ми їх підтримали, тому одне із першочергових наших завдань сьогодні – докласти максимум можливого, щоб вони не розчарувалися, і територіальні громади стали  успішними», – сказав Геннадій Дмитренко.

 

Він також зазначив, що сьогодні новообрані керівники перших дев’яти об’єднаних територіальних громад долають складні для них кроки, виконують нові завдання. Є багато нормативно-правових актів, не адаптованих до нових викликів часу. Тому департаменти, управління, відділи та служби обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, територіальні підрозділи центральних органів влади, експерти Офісу реформ в Житомирській області мають взяти на себе левову частку спільної відповідальності за  становлення, а в подальшому – і розвиток новостворених територіальних громад.

 

«Зворотного шляху розпочата реформа з децентралізації влади та територіальної консолідації територіальних громад не має. Потрібно спільно, мудро та виважено довести її до логічного завершення», – підкреслив перший заступник голови ОДА.

 

Серед найголовніших завдань на етапі становлення об’єднаних територіальних громад області Геннадій Дмитренко визначив надання допомоги в організації правового супроводу процесів об’єднання: в першу чергу – державну реєстрацію Статутів об’єднаних громад, далі – реєстрацію представницького органу новоствореної об’єднаної територіальної громади як юридичної особи публічного права, щоб рада новоствореної громади могла надавати весь той спектр послуг населенню, який передбачено законодавством.  

 

Як результат конструктивної спільної роботи – 17 листопада 2015 року було зареєстровано Статут Дубрівської сільської територіальної громади. До складу об’єднаної територіальної громади увійшли 4 сільські ради – Дубрівська, Радулинська, Мокренська та Хижівська. Активне сприяння у цій юридичній процедурі надали начальник юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації Анатолій Ковальчук, провідний спеціаліст відділу державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Дарина Сачок.

 

Дубрівська сільська територіальна громада на сьогодні друга в Україні (після Жовтневої, що на Дніпропетровщині) об’єднана територіальна громада, яка має зареєстрований Статут.

 

Сьогодні процедуру державної реєстрації Статуту проходить Тетерівська сільська територіальна громада.     

 

Робоча група з консультування голів  об’єднаних територіальних громад області, яку очолив перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко, утворена на виконання доручення голови обласної державної адміністрації Сергія Машковського за підсумками наради щодо реалізації адміністративно-територіальної реформи в об’єднаних територіальних громадах області. Зустріч відбулася 12 листопада за участю всіх заступників голови ОДА, керівників департаментів та управлінь, голів та в.о. старост об’єднаних територіальних громад.

Версія для друку