Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Ботулізм на Житомирщині. Як вберегтися?

08 Грудня 2015 • 07:53

Кіл-сть переглядів: 654

Мешканку одного із сіл Лугинського району 02.12.2015 року було госпіталізовано в реанімаційне відділення Лугинської центральної районної лікарні у вкрай тяжкому стані з підозрою на ботулізм.

 

Лабораторні дослідження клінічного матеріалу хворої підтверджують діагноз «ботулізм».

 

Результати санітарно-епідеміологічного розслідування свідчать, що причиною виникнення захворювання стало вживання м’ясної тушонки домашнього виготовлення.

 

Станом на 07.12.2015 року хвора перебуває на стаціонарному лікуванні в Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. Перебіг хвороби важкий.

 

Ситуація перебуває на контролі Держсанепідслужби області.

 

Що потрібно знати про ботулізм

 

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, що виникає в результаті вживання харчових продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму.

 

Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму, яка виробляє токсин в умовах недостатньої кількості кисню.

 

Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

 

Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.

 

Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує затуманеність зору, роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння в очах. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана всередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс. У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску.

 

При появі вищеназваних симптомів хвороби, особливо після вживання консервованих продуктів, необхідно терміново викликати невідкладну медичну допомогу.

Версія для друку