Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Обережно – тонкий лід!

21 Грудня 2015 • 09:40

Кіл-сть переглядів: 727

Заходи безпеки на льоду

 

Візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. При цьому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду.

 

Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

 

Безпечним вважається лід: для одного пішоходу – лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см; для обладнання ковзанки – не менше 10-12 см (масове катання – 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см.

 

Якщо на льоду почали з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

 

Правила для зимової ловлі риби:

  • не пробивайте поруч багато лунок;
  • не збирайтеся великими групами на одному місці;
  • не пробивайте лунки на переправах;
  • не ловіть рибу занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;
  • завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
  • тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку.

 

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера

 

Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

 

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.

Версія для друку