Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Рік життя» департаменту містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ. Інтерв’ю з Романом Щебетовим

23 Грудня 2015 • 13:41

Кіл-сть переглядів: 1 544

1Довідка: Щебетов Роман Олегович – т.в.о директора департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації. У підрозділі працює 3 роки, виконує обов’язки директора з серпня 2015 р.

 

Після об’єднання департаментів архітектури та житлово-комунального господарства та оптимізації чисельності працівників у підрозділі працює 38 осіб. «Колектив злагоджений та відповідальний. В кожному управлінні свій «кістяк», проте ми готові відкривати двері новим спеціалістам», – розповідає Роман Щебетов.

 

З керівником департаменту говоримо про основні завдання і напрацювання у 2015 році.

 

–       Закінчується 2015 рік. Час підбивати підсумки та будувати плани на майбутнє. Чим найбільше цей рік Вам запам’ятався?

 

–       Більше всього, звичайно, будівництвом фортифікаційних споруд на Сході країни – можна сказати, що «півжиття» 2015 року присвячено цій справі. Іншу половину року ми прожили, займаючись реалізацією 62 інвестиційних проектів.

 

–       Так, ці об’єкти, що фінансуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку і є пріоритетними для області. Які з них реально завершити до кінця  року?

 

–       По-перше, всі заплановані етапи будівництва стадіону «Полісся» будуть виконані до кінця 2015 року.

 

Під час розмови керівник департаменту  відповідає на дзвінок голови ОДА Сергія Машковського. І ми переконуємось, що директор департаменту готовий дати професійну чітку відповідь на будь-яке питання за напрямком своєї роботи.

 

–       Отже, стадіон «Полісся»…

 

–       Так, цього року ми запланували провести реконструкцію 80% західної трибуни стадіону, з повним комплексом робіт під трибуною, над нею, встановлення стільчиків. Фондом вже профінансовано 6257,3 тис. грн, ще 1772,6 тис. грн буде спрямовано до цього об’єкту. До кінця року стадіон матиме 2,5 тис. місць.

 

По-друге, в м. Житомирі є два дитячих садочки (№ 32 та № 58), будівництво яких в цьому році буде виконано також на 80%. Остаточна реалізація цих об’єктів запроектована на 2016 рік.

 

Повністю завершено реконструкцію дошкільного навчального закладу «Журавлик» у с. Вересах Житомирського району.

 

Крім цього, вже завершено будівництво 18 котелень на альтернативних видах палива. 3 котельні працюють в режимі пуско-налагоджувальних процесів. Також здійснено закупівлю 20 автобусів для підвозу дітей до шкіл (про те, як передавали перші 10 автобусів представникам районів – читайте тут).

 

–       У  Житомирі є ще один важливий об’єкт – стадіон «Спартак». Як бути з ним? Він також не в найкращому стані.

 

–       Стадіон «Спартак» знаходиться в обласній комунальній власності. Ми підготували пропозиції до обласного бюджету. Адже проектно-кошторисна документація виготовлена, але за неї потрібно заплатити кошти і передати на державну експертизу. Якщо це буде враховано в бюджеті, то в першому кварталі ми забезпечимо виготовлення ПКД, затвердження її, оформлення у відповідності до вимог ДФРР та подамо для фінансування за кошти державного бюджету.

 

–       Голова ОДА Сергій Машковський чи не щотижня перевіряє стан будівництва об’єктів ДФРР. Як це впливає на підрядників? На швидкість та якість виконання робіт?

 

–       Звичайно, це стимулює підрядників. Не дає їм можливості відпочивати. Знаю, що деякі підрядники після таких перевірок і вдень, і вночі на об’єктах. Адже є конкретно поставлена задача Сергієм Олександровичем і всі прекрасно розуміють, що вона повинна бути виконана у відповідні терміни, затверджені відповідними графіками.

 

–       Тобто, це така дієва практика особистого контролю?

 

–       Однозначно. Там, де департамент виступає замовником, колектив більш професійний і контроль здійснюється лише за термінами виконання. У інших випадках, де замовником виступають наприклад відділи освіти РДА та інші підрозділи райдержадміністрацій, які не мають відповідного кадрового потенціалу для реалізації проектів, слідкувати потрібно в першу чергу за якістю виконання робіт.

 

–       Крім «Спартака», які ще знакові об’єкти заплановані на 2016 рік?

 

–       Ми плануємо втілити проект із будівництва житла для забезпечення осіб, які потребують поліпшення умов проживання в с. Іванівці Житомирського району (2 будівлі). Також у планах – реконструкція приміщення під реанімаційне відділення Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського.

 

–       Хто відбирає ці об’єкти для їх фінансування з ДФРР?

 

–       Відповідно до порядку відбору, департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства ОДА збирає всі пропозиції від районів, міст, селищ, об’єднаних територіальних громад. Пропозиції вносяться на розгляд обласної комісії та журі, які оцінюють кожен об’єкт, дані узагальнюються і за найвищим балом відбираються. Далі документи направляються до Міжвідомчої комісії Мінрегіонбуду і вже там проходить захист кожного проекту.

 

–       Як Житомирщина будує об’єкти ДФРР у порівнянні з іншими регіонами?

 

–       Середній рівень використання коштів ДФРР в Україні – 47%. На даний час в нашій області кошти використані на 70% і темпи досить непогані. Вже надійшло майже 100 млн грн з Фонду і використано близько 70 млн грн. Крім того фінансування здійснюється і з коштів місцевих бюджетів, а це – 13,8 млн грн.

 

–       Не так давно до Вашого департаменту було приєднано управління житлово-комунального господарства. Як працюють підприємства ЖКГ у зимовий період?

 

–       Досягненням управління ЖКГ є лідерство області за переведенням господарств на альтернативні джерела енергії. Підготовчий період до осінньо-зимового опалювального сезону пройшов у штатному режимі, чітко проведено всю відповідну роботу для забезпечення теплом жителів Житомирщини.

 

–       Яка ситуація зі зменшенням споживання газу? Чи переходять котельні на альтернативні енергоносії?

 

–       Житлово-комунальне господарство – це господарства місцевих органів самоврядування. На сьогодні деякими містами та селищами проводиться робота щодо встановлення індивідуальних теплових пунктів, які реагують на коливання температури надворі і підлаштовують температуру вже в приміщеннях. Звичайно, що для облаштування таких пунктів потрібні значні кошти. Лідери – Житомир, Коростень. В області функціонує 936 котелень, які надають теплопостачання населенню, з них 401 – використовує природній газ, 160 – працюють на вугіллі, 327 – на альтернативному паливі, 47 – використовують електричну енергію, і 1 котельня на рідкому паливі.

 

Протягом 2014 року переведено 111 котелень, що зекономило майже 20 млн. кубів природнього газу. А це – майже 37 млн грн. У цьому році переведено 56 котелень. Економія газу – 3,2 млн куб. м. Тобто за 2 роки Житомирська область скоротила використання газу майже на 24 млн кубів. Ці зекономлені кошти можуть спрямовуватимуться на матеріально-технічне покращення бюджетних установ та організацій.

 

–       І ця робота у наступному році не зупиниться?

 

–       Ні в якому разі. Наступного року за підтримки голови ОДА ми будемо реалізовувати великі проекти щодо переведення теплогенеруючих компаній на альтернативні види палива. Тобто спрямовуватимемо кошти на проекти, які обслуговують якнайбільшу кількість населення, і економія газу буде становити в рази більше, ніж в попередні роки.

 

–       Яка реальна ситуація з житлом для учасників АТО?

 

–       Ми є розпорядником коштів нижчого рівня з реалізації Державної програми по забезпеченню сімей загиблих учасників АТО та інвалідів-військовослужбовців I та II груп. Житомирщині виділено близько 31 млн. грн. в 2015 році. На даний час 79 осіб стоїть на черзі. 51 житло вже придбано, оформлено право власності, передано відповідним територіальним громадам. 21-й родині  вже видано ордери. У зв’язку із змінами в складі місцевих рад є невелика затримка саме з видачами ордерів. Проте запевняю, що угоди укладені, профінансовані, перереєстровані права власності, квартири у хорошому стані.

 

–       Нещодавно голова облдержадміністрації вручав ключі від квартир у новозбудованому приміщенні 3 сім’ям у Попільні. Скільки планується закупити нових квартир?

 

–       Я підтримую пропозицію закупівлі житла на первинному ринку. Це стимулює і підрядника, і забудовника, і відповідні сектори економіки. В цьому році 2 таких будинки готові до експлуатації: в м. Овручі та смт Попільні. Завершується будівництво 2 об’єктів в Олевську, по 1 – в смт Новій Боровій Володарсько-Волинського району та Бердичеві, 3 будинки в Новоград-Волинському. Саме на Новоград-Волинський великі сподівання, адже майже третина загиблих військовослужбовців з цього району. Також варто враховувати те, що в новобудові вартість 1 кв. м. нижча, ніж на вторинному ринку.

 

В минулі роки у нашій області спостерігався спад по введенню житла в експлуатацію. Проте за 9 місяців цього року 119% приросту в цій галузі. Думаю, найближчим часом ми вийдемо ще на вищі показники.

 

–       Які пріоритетні напрямки роботи департаменту на наступний рік?

 

–       В першу чергу ми розпочинаємо роботу щодо створення геосистеми, а саме містобудівного кадастру Житомирської області. Це буде своєрідна карта, яка складатиметься з кількох шарів: головний – це земельний звичайно, на нього накладатиметься схема електропередач, газової та каналізаційної мережі, водопостачання. До цієї системи додається містобудівна документація районів, міст та селищ всієї області, схеми планування, зонування, з відповідними позначками для територій житлової забудови, промислового виробництва, загального користування, кількість населення і т.п.

 

Насамперед, це значний крок для збільшення інвестування. Адже коли інвестор приїжджає на відповідну територію, йому потрібно звертатись в різні інстанції, щоб скласти певне уявлення про можливість регіону для реалізації своїх проектів. Геосистема містобудівного кадастру зможе надати всю вичерпну інформацію. Але це все громіздка робота. І звісно закупівля відповідного обладнання. Якщо обласна рада підтримає наші пропозиції, то ми розпочнемо з себе, з нашого департаменту: інтегруємо земельний кадастр, обласну схему планування, яка наразі пройшла державну експертизу і знаходиться на погодженні в Мінрегіоні, генплани міст та селищ області. Зараз ця вся інформація знаходиться в паперовому вигляді (карти, планшети, схеми), ми плануємо закупити обладнання для оцифровки цих даних.

 

–       Тобто геосистема містобудівного кадастру області буде загальнодоступною для всіх жителів Житомирщини?

 

–       Саме так. Вона буде відкритою для всіх користувачів. В тому числі й для інвесторів: він зможе побачити вільну ділянку, які інженерні мережі підведені до цієї ділянки, яке транспортне сполучення з населеними пунктами. Для прикладу скажу, що м. Вінниця розпочинала цю роботу з 3 прошарків, а зараз їх аж 80.

 

–       Скільки часу потрібно для втілення цієї ідеї в життя?

 

–       Так як реалізація цього проекту потребує значного фінансового ресурсу з місцевих бюджетів, сподіваюсь, що вийдемо на фінішну пряму вже за 4 роки.

 

–       Будівництво об’єктів ДФРР також залишається в пріоритетних напрямках роботи 2016 р., чи не так?

 

–       Звичайно. Очікуємо збільшення фінансового ресурсу до 200 млн. грн. для області. Для забезпечення житлом сімей учасників АТО подані пропозиції до державного бюджету на суму 500 млн грн. І це свідчить про те, що держава виконує взяті на себе зобов’язання.

 

Якщо говорити про наступний рік, то плануємо залучати інвесторів не тільки для житлового будівництва, а для промислового. Також у зв’язку з децентралізацією важливим завданням є оновлення містобудівної документації в районах, селищах, містах. Тим паче, що кошти ДФРР будуть надані в першу чергу об’єднаним територіальним громадам.

 

Крім цього наш департамент виконує завдання голови ОДА щодо відбору конкурсних пропозицій для виготовлення 2 окремих пам’ятників Героям Майдану та учасникам АТО. Наразі працює конкурсна комісія та журі і в 2016 році ці пам’ятні знаки мають бути встановлені в Житомирі.

 

–       Рік 2015 був нелегким…

 

–       Так, цей рік був тяжким. Але з поставленими завданнями департамент впорався. За підтримки керівництва ОДА всі доручення Президента та Кабінету Міністрів України виконано: будівництво фортифікаційних споруд завершилось 10 липня, хоча кінцевий термін – 15 липня; ми кожного дня слідкуємо за проведенням робіт на об’єктах ДФРР та контролюємо терміни їх виконання. Як і в 2015 році, так і в наступному, ми налаштовуємось лише на працю-працю-працю.

 

Хочеться надіятись на те, що в 2016 і жити буде простіше, і працювати буде комфортніше. А ще найбільше хочеться, щоб в нашій країні запанував мир.

 

–       Дякуємо за розмову.

Версія для друку