Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Чим небезпечний вірус Зіка

12 Лютого 2016 • 07:24

Кіл-сть переглядів: 566

Всесвітня організація охорони здоров’я 1 лютого оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу.

Вірус Зіка переносять комарі. Вперше вірус був виявлений в Африці у мавп. Окремі зараження ним людини були зафіксовані у низці країн Африки та Азії. Після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу.

За даними Українського центру по контролю і моніторингу захворювань в Україні налічується 53 види комах сімейства Aedes. Натомість потенційну небезпеку цих видів складно оцінити через те, що з величезної кількості видів комах цього сімейства у світі вивчено лише п’ять.

Лихоманка Зіка, спричинена цим вірусом, викликає у хворих: незначне підвищення температури, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, висипи на шкірі. Ці симптоми зазвичай є слабко вираженими і проходять за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка. У Бразилії виявлено вже більше 4 тисяч таких випадків, багато малюків не виживають.

Вакцини і ліків від цієї хвороби не існує. Експерти в галузі охорони здоров’я зазначають, що у Європі у холодну пору року можуть фіксуватися лише поодинокі випадки зараження: вірус не здатний поширюватися при холоді, оскільки, комарі, які його розносять, не здатні в таких умовах розмножуватися.

Вагітні жінки й жінки, які планують вагітність, повинні проявляти особливу обачність для захисту від укусів комарів під час відвідування країн, де відбувається передача вірусу Зіка, або взагалі утриматися від поїздок до Латинської Америки.

Особам, що подорожують до ендемічних регіонів, слід дотримуватись заходів із профілактики укусів комарів:

 

  • за допомогою використання репелентів;
  • носіння у вранішній та вечірній час закритого одягу (бажано світлого кольору);
  • використання фізичних бар’єрів на шляху комарів (екрани, закриті двері та вікна, москітні сітки, кондиціонування приміщень);
  • важливо також уникати накопичення вологи у побутовому начинні (контейнерах, відрах, квіткових горщиках або шинах), де комарі знайдуть добрі умови для розмноження (стояча вода).

Особливу увагу слід приділити тим категоріям населення, що потребують опіки (маленьким дітям, хворим, літнім людям). При перших симптомах захворювання (лихоманка, головний біль, кон’юнктивіт тощо) потрібно невідкладно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

У разі нездужання після повернення з-за кордону негайно звертайтеся до лікаря і повідомте про країну свого перебування.

Версія для друку