Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Завершено роботу над проектом «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область»

22 Лютого 2016 • 10:31

Кіл-сть переглядів: 1 436

6-й том видання «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область» видано напередодні 72-річниці визволення Житомирщини від нацистських загарбників.

 

Обласне відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» завершило 25-річну пошукову, науково-пошукову та архівну роботу з виявлення, систематизації, уточнення та публікації даних про громадян області, які загинули під час Другої світової війни, інших збройних конфліктів, у яких брали участь жителі Житомирщини.

Заключний том проекту «Переможці» складається з передмови, коротких історико-публіцистичних коментарів, а також в ньому містяться імена учасників бойових дій у Другій світовій війні міст Бердичева, Житомира, Коростеня, Новоград-Волинського, Малина – усього понад 7,8 тисяч персоналій. Як і попередні книги, 6 том надруковано в ККГВ «Полісся».

 

Довідково:

На сторінках 12 томів проекту «Книга Пам’яті України. Житомирська область» занесені понад 145 тисяч імен військовослужбовців області, які загинули в бою, померли від ран або пропали безвісти.

Перед поіменними списками фронтовиків кожного міста та району подаються короткі історичні відомості про події довоєнного життя та воєнних років на території кожного із вміщених міст; описи окремих бойових епізодів, в яких виявили мужність і героїзм їх земляки, довідкові дані про трудові звершення колишніх фронтовиків у повоєнні роки.

За основу бралися документальні дані районних та міських комісій зі створення Книги Пам’яті, що діють при райдержадміністраціях і міськвиконкомах, матеріали Державного архіву Житомирської області, поіменні списки учасників бойових дій і підпільно-партизанського руху, сформовані міськими, сільськими і селищними радами за участю обласного, об’єднаних міськрайонних і районних військкоматів, управлінь СБУ та МВС України в Житомирській області, архівів районних управлінь соціального захисту населення, ветеранських організацій, музеїв, газет, мемуарних видань тощо.

Версія для друку