Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Досвід Житомирщини впроваджуватимуть на загальнодержавному рівні

24 Лютого 2016 • 13:34

Кіл-сть переглядів: 1 060

У Житомирі сьогодні, 24 лютого, відбувся семінар з питань опіки та піклування служб у справах дітей органів державної влади та самоврядування.

 

У заході взяли участь заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави» Верховної Ради України Юрій Павленко, керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини – пріоритет держави» Людмила Волинець, начальники та завідувачі секторів з питань опіки  та піклування.

 

«Забезпечення та захист прав дітей в процесі децентралізації та формування об’єднаних територіальних громад Житомирської області» – таку тему підняла для представників служб у справах дітей Людмила Волинець.

 

Житомирщина стала пілотним регіоном, де спеціалісти на місцях в об’єднаних територіальних громадах виявляють проблемні питання, недопрацювання у законодавстві, опрацьовують теоретичні і практичні засади, що мають лягти в основу різних законодавчих актів щодо опіки та піклування, служб у справах дітей.

 

«Важливість сьогоднішньої нашої зустрічі важко переоцінити. Коли ми спостерігаємо за складними процесами децентралізації, то бачимо, що здебільшого вони стосуються енергетичних питань, фінансових, інколи медицини та освіти тощо, але в стороні залишаються дуже важливі проблеми. Від того, як ми будемо піклуватися про наше майбутнє покоління, залежить майбутнє нашого суспільства, держави. Тому в умовах створення об’єднаних територіальних громад питання опіки та піклування є надважливими та ні в якому разі не має бути випущеними з поля зору», – зазначив Ярослав Лагута.

 

Людмила Волинець розповіла учасникам семінару, що до виникнення об’єднаних громад всі організаційні питання у сфері опіки та піклування були врегульовані законодавчими актами. Проте ці правові документи не включають громади. І питання піклування про дітей у громадах залишається відкритим.

 

Голова міжфракційного депутатського об’єднання подякував керівництву області за розуміння та підтримку ініціативи напрацювати на Житомирщині практичні засади для створення законодавчої бази щодо захисту прав дитини в умовах децентралізації. Вже було відвідано кілька територіальних громад області. І виявилося, що кожна з них різна, тому підходити шаблонно не можна. Після роботи у всіх об’єднаних громадах досвід Житомирщини буде впроваджуватися на загальнодержавному рівні.

Версія для друку