Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина відзначає 145-річчя від дня народження Лесі Українки

25 Лютого 2016 • 15:57

Кіл-сть переглядів: 1 142

 

25 лютого 2016 року Україна та українська діаспора за кордоном відзначає 145-річчя з дня народження відомої поетеси, письменниці Лесі Українки.

 

Ця дата є особливою для Житомирщини – місця народження Лесі Українки. По всій області відбуваються урочисті заходи, концерти, виставки, читання поезій української поетеси тощо.

 

Не забули про річницю і на батьківщині Лесі Українки – м. Новоград-Волинському. У бібліотеках міста проходять книжкові виставки, усні журнали, інсценізації творів, конкурси.

 

24 лютого в міському палаці культури імені Лесі України пройшов обласний конкурс читців-декламаторів з нагоди 145-річниці від дня народження Лесі Українки, у якому прийняли участь 72 конкурсанти з різних районів Житомирщини.

 

Конкурс проводився у двох вікових категоріях від 5 до 13 років та від 14 до 20 років. Журі конкурсу прослуховувало конкурсантів і визначало переможців за такими критеріями: відповідність тематиці конкурсу, реалізація художнього задуму твору, творчий підхід та індивідуальність виконавців, рівень виконавської майстерності, артистизм та сценічна культура.

 

За підсумками конкурсних прослуховувань журі визначило переможців у молодшій віковій категорії:

  • І місце – Пашинська Валерія, учениця ЗОШ №5 м. Новоград-Волинський;
  • ІІ місце – Гудзь Марія, учениця Житомирської міської гуманітарної гімназії №23;
  • ІІІ місце – Максимчук Вікторія, учениця ЗОШ 5 м.Новоград-Волинський.

Також було відзначено наймолодшу учасницю у цій віковій категорії – Недзельську Ольгу, семирічну ученицю Яворівської ЗОШ.

 

Старша вікова категорія:

  • І місце – Сіра Марина, учениця гімназії м. Чуднів;
  • ІІ місце – Козиренко Марія,  учениця ЗОШ №3 м.Новоград-Волинський;
  • ІІІ місце – Агєєва Дарья, учениця  ЗОШ №5 м.Коростень.

Найкращий  власний твір представили Охрименко Валентина (м. Малин) та Юля Швед (ЗОШ №2 м.Новоград-Волинський).

 

Довідково:

 

Лариса Петрівна Косач (літературний псевдонім – Леся Українка) народилася 25 лютого 1871 року у Новограді-Волинському. Мати її – письменниця Олена Пчілка, батько – юрист. Батьки багато уваги приділяли гуманітарній освіті дітей, розвивали інтерес до літератури, вивчення мов, перекладацької роботи. Серед близького оточення майбутньої поетеси були відомі культурні діячі: Михайло Драгоманов (її дядько по матері), М. Старицький, М. Лисенко. Все це сприяло ранньому входженню Лесі в літературу. В дев’ять років вона вже писала вірші, у тринадцять почала друкуватись. У 1884 році у Львові в журналі «Зоря» було опубліковано два вірші («Конвалія» і «Сафо»), під якими вперше з’явилось ім’я – Леся Українка.

 

Дитячі роки поетеси минали на Поліссі. В юнацькі роки Леся починає хворіти на туберкульоз, з яким вона боролась усе життя. Хвороба спричинила до того, що дівчинка не ходила до школи, однак завдяки матері, а також М.   Драгоманову, який мав великий вплив на духовний розвиток Лесі Українки, вона дістала глибоку і різнобічну освіту. Письменниця знала більше десяти мов, вітчизняну і світову літературу, історію, філософію.

 

На початку 1893 року у Львові виходить перша збірка поезій Лесі Українки – «На крилах пісень».

 

Феномен таланту Лесі Українки полягав у тому, що вона одночасно плідно працювала в різних літературних жанрах.

 

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

 

1

 

3

 

Версія для друку