Ситуація в області з цінами на продукти харчування
01 Березня 2016 • 15:27
Кіл-сть переглядів: 740
Поліський зональний науково-дослідний центр продуктивності АПК разом із Головним управлінням ветеринарної медицини у Житомирській області узагальнює результати моніторингу мінімальних цін за лютий 2016 року на 28 продовольчих ринках, 68 % яких знаходиться у районних центрах, 32 – у містах.
Сукупна вартість 46 обстежуваних продуктів відповідно до норм споживання для працездатного населення, затверджених постановою КМУ від 14 квітня 2000 року № 656, в Житомирської області становила 916,31 грн, що відповідає 16 позиції у рейтингу областей України.
Продукти |
Підвищились ціни, грн, % |
Знизились ціни, грн, % |
Середня вартість, грн |
Борщовий набір |
+1,37 (3%) |
|
46,88 |
Яловичина |
|
-2,20 (3%) |
68,33 |
Свинина |
|
-0,92 (1,4%) |
66,21 |
Фабричні яйця 1 категорії |
|
-6,88 (27,4%) |
18,24 |
Фабричні яйця 2 категорії |
|
-7,77 (34,9) |
14,50 |
За досліджуваний період різко знизилася ціна 1 десятка яєць курячих (птахофабрика). Вартість в області відповідає 2 місцю у рейтингу по регіонах України.
У зазначений період спостерігалась тенденція до незначного зниження цін на м’ясопродукти. На 2,25 грн або на 4,5% зменшилася вартість 1 кг сала.
Стабільними за січень-лютий залишаються ціни на хлібобулочні вироби, однак вони дещо вищі за середні по Україні.
Сукупна вартість овочів, які входить до складу борщового набору (обраховується за сумарною ціною 1 кг картоплі, капусти білокачанної, моркви, буряка столового та цибулі), зросла на 1,37 грн або на 3,0% і складає 46,88 грн. У порівнянні з іншими областями України це відповідає 18 позиції.
На ринках області спостерігається сезонне підвищення цін на яблука та овочі закритого ґрунту. Вартість 1 кг цукру за досліджуваний період зазнала незначних коливань. Спостерігається поступове підвищення цін на молочні продукти: молоко жирністю 2,5% на 3,4%, масло вершкове жирністю 72,5% – на 2,0%, сир «Російський» жирністю 50% – на 3,1%, сир м’який жирністю 9% – на 0,3%.