Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Підприємства лісогосподарської галузі готові до пожежонебезпечного періоду

04 Березня 2016 • 12:40

Кіл-сть переглядів: 761

На робочій нараді у Новоград-Волинському районі, яка проходила за участю голови ОДА Сергія Машковського, розглянули питання стосовно підготовки підприємств лісогосподарської галузі до пожежонебезпечного періоду.

 

Проінформував усіх присутніх перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

 

Основними причинами загорянь в екосистемах залишається людський фактор, а саме порушення вимог Правил пожежної безпеки в лісах України та бездіяльність працівників сільськогосподарських підприємств при проведенні польових робіт на сільгоспугіддях, що межують з лісовими масивами. Набула загрозливого характеру ситуація з безконтрольним випалюванням сухої трави, стерні, сільськогосподарських залишків на землях різного цільового призначення, що межують з землями лісогосподарського призначення.

 

В минулому році з метою недопущення пожеж в лісах, лісовою охороною здійснено 772 виїзди на гасіння пожеж на території інших користувачів – сільгоспугіддя на яких неконтрольовано спалюють пожнивні рештки, полігони, смітники, береги річок, землі запасу сільських та селищних рад, тощо. При цьому орієнтовні витрати на гасіння склали 1,5 млн. грн.

 

Лісівники витрачають значні кошти фактично на гасіння пожеж не в лісових масивах, а на землях інших користувачів, тобто прилеглих територіях.

 

З метою недопущення виникнення пожеж в лісових екосистемах лісівниками щорічно проводяться профілактичні заходи, постійно закуповується пожежна техніка, оновлюється протипожежний інвентар, проводяться навчання з додатковими пожежними дружинами, а також щорічно проводяться спільні навчання лісівників за участю підрозділів ДСНС з організації і гасіння лісових пожеж. В цьому році такі навчання заплановані на базі ДП «Коростенського лісмисгоспу».

 

Станом на березень 2016 року підвідомчими підприємствами Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства розроблено Мобілізаційні плани організації та гасіння лісових пожеж, які затверджені на рівні районів.

 

Довідково. У 2015 році підвідомчими підприємствами облуправління на охорону лісу від пожеж витрачено 23,7 млн грн, з них 3,5 млн грн витрачено на придбання пожежної техніки та засобів пожежогасіння (придбано три телевізійні системи спостереження; пожежний автомобіль; лісопожежний модуль; три трактори; 9 плугів; 3 культиватори; 42 мотопомпи; 313 ранцевих оприскувачів та інше обладнання).

 

Обладнано 44 із 75 наявних пожежних веж телевізійними системами спостереження, які  перекривають лісові масиви підвідомчих підприємств.

 

У державних лісогосподарських підприємствах області діє 28 лісових пожежних станцій, укомплектованих пожежними автомобілями та технікою, пристосованою для пожежогасіння, в кількості 171 одиниць та 148 тракторів з ґрунтообробним обладнанням.

 

За минулий рік у лісах підвідомчих підприємств облуправління виникло 220 випадків лісових пожеж загальною площею 102 гектари, які оперативно ліквідовувались зусиллями державної лісової охорони, а в окремих випадках спільно з підрозділами управління ДСНС України в Житомирській області.

Версія для друку