Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

21 березня – Міжнародний день людини із синдромом Дауна

21 Березня 2016 • 10:03

Кіл-сть переглядів: 570

Синдром Дауна є однією з особливих форм генетичної патології, сукупність характерних соматичних, фізіологічних та психічних ознак.

 

Серед дітей хвороба Дауна складає понад 80% усієї природженої патології, а її частота серед новонароджених становить 1:700. Одним з методів профілактики синдрому Дауна є медико-генетичне консультування, яке повинні проходити всі жінки з перших місяців вагітності.

 

Крім того, люди з синдромом Дауна живуть в суспільстві серед людей, значить, повинні бути адаптованими до соціального середовища. Цією проблемою займаються спеціалісти центрів соціальних служб та інші, які небайдужі до долі самих хворих та членів їх сімей.

 

1У Житомирі таким осередком для хворих діток став Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради, який очолює Віктор Козир.

 

«Наш Центр розпочав свою роботу 22 травня 2012 року. У Житомирі проживає в середньому 1200 дітей-інвалідів – це й обумовило створення відповідного закладу. Ми згуртували колектив із 13 висококваліфікованих фахівців, вже маємо досвід послідовної роботи від медичної до соціальної моделі інвалідності, а головне певні досягнення з інтеграції інвалідів у суспільне життя», – розповів Віктор Козир.

 

Наразі 79 дітей отримують у Центрі комплексну допомогу як з фізичної, так і психолого-педагогічної реабілітації. Крім того, є діти, які хворіють на фенілкетонурію, мають Синдром Вільямса, Синдром Ді-Джорджі.

 

До послуг хворих дітей – кабінет ЛФК, лікувальний масаж, фізіотерапевтичні процедури, ІХТ (інформаційно-хвильова терапія), фототерапія, імунно-стимулююча та оксигенотерапія. Велика увага приділяється як груповим, так і індивідуальним заняттям з психологом, логопедом, дефектологом, вчителями-реабілітологами.

 

Одним з пріоритетних напрямків роботи Центру є включення дитини у соціальне середовище, налагодження контакту з однолітками та дорослими.

Версія для друку