Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

10 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

10 Травня 2016 • 08:55

Кіл-сть переглядів: 959

Артеріальна гіпертензія – одне з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. В Україні на сьогоднішній день налічується більше 13 млн хворих на артеріальну гіпертензію.

 

За словами обласного позаштатного кардіолога Володимира Галагана, у Житомирській області на початок 2016 року зареєстровано більше 354 тисяч гіпертоніків. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від ускладнень гіпертонії щорічно помирає по всьому світу біля 17 млн людей.

 

Гіпертонічна хвороба – це хронічне захворювання, що характеризується постійним, а в початкових стадіях – періодичним підвищенням артеріального тиску. Гіпертонічна хвороба – прогресуюче захворювання, що часто дає такі небезпечні ускладнення, як мозковий інсульт, інфаркт міокарда, порушення серцевого ритму та серцеву  недостатність.

 

Встановлено ряд факторів ендогенного та екзогенного характеру, які сприяють виникненню і розвитку АГ, ускладнюють її перебіг та прогноз (так звані фактори ризику).

 

Некеровані фактори:

 

Стать. У віковій групі до 40 років гіпертонічна хвороба частіше зустрічається у чоловіків, у старшому віці співвідношення змінюється навпаки.

 

Вік. У віці 20-30 років гіпертонія розвивається у 9,4% чоловіків, після 40 років – у 35%, а після 60-65 років – вже у 50%.

 

Спадковість – один з головних факторів розвитку артеріальної гіпертензії. Якщо обоє батьків страждають на АГ, ризик захворювання у дітей становить 50-70 %.

 

Керовані фактори:

 

Маса тіла. Надлишкова маса тіла асоціюється з 3-5 кратним підвищенням ризику виникнення АГ.

Неправильне харчування – надмірне споживання кухонної солі, переважання тваринних жирів, продуктів з високим вмістом холестерину, надмірно солодощів, кави, алкоголю.

 

Паління. Мозковий інсульт та ішемічна хвороба серця  у осіб, що палять, виникає в 2-3 рази частіше, ніж у тих, хто не палить.

 

• Низька фізична активність.

 

В нормі артеріальний тиск  становить нижче  140/90 мм.рт.ст. Артеріальний тиск може суттєво змінюватись в той чи інший бік навіть у здорової людини. Він може знижуватися в спокої, під час сну і підвищуватись при хвилюванні, фізичному навантаженні. При гіпертонічній хворобі АТ підвищеним тримається постійно, хоча і коливається протягом доби.

 

На ранніх стадіях захворювання  може проявлятись головних болем, головокружінням, появою сітки перед очима, болем у ділянці серця, відчуттям оніміння лівої руки, можливі носові кровотечі. Всі ці відчуття проявляються або посилюються  при фізичному або психоемоційному навантаження.

 

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до сімейного лікаря або терапевта.

Версія для друку