Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Об’єднані громади потребують допомоги у підготовці інвестиційних проектів для отримання субвенції

13 Травня 2016 • 08:29

Кіл-сть переглядів: 780

Об’єднані територіальні громади отримали від держави кошти на розвиток інфраструктури і вже можуть їх використовувати. Але через брак досвіду у підготовці відповідних проектів їм потрібна підтримка і допомога фахівців, у тому числі — спеціалістів обласних та районних державних адміністрацій.

 

Про це під час селекторної наради обласними державними адміністраціями сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

 

За його словами, кошти субвенції мають бути максимально ефективно використані і реально покращити інфраструктуру, підвищити рівень послуг, які надаються в громадах. Але більшість об’єднаних громад вперше розробляють таку проектну документацію і, як показав попередній розгляд проектних заявок від них, потребують значної допомоги. Цю підтримку вони мають отримувати, зокрема, у районних та обласних адміністраціях.

 

«Державні адміністрації не повинні стояти осторонь, оскільки позитивний результат реалізації проектів об’єднаних громад корисний для усієї області. Адміністрації мають не контролювати, як використовуються кошти субвенції, а надавати методичну, консультативну, координаційну допомогу громадам. У вас є для цього кваліфіковані кадри, отже дайте громадам знати, що ви готові і можете їх підтримати», — звернувся В’ячеслав Негода до представників держадміністрацій.

 

Проектні заявки мають надсилатися на погодження утвореній при Мінрегіоні разом із висновками ОДА, витягом із плану соціально-економічного розвитку об’єднаної громади та супровідним листом.

 

Довідка. Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад передбачено субвенцію в обсязі 1 млрд грн.

 

Розподіл субвенції здійснюється в залежності від площі території громади та кількості сільських жителів. Чим більша кількість сільських жителів та площа території громади, тим більший обсяг субвенції.

 

Субвенція надається для створення, модернізації інфраструктури об’єднаної територіальної громади та може спрямовуватись на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності (у тому числі на виготовлення проектної та містобудівної документації).

Версія для друку