Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. ВІДЕО

18 Травня 2016 • 06:48

Кіл-сть переглядів: 1 100

172 роки тому відбулась депортація кримських татар радянською владою.Щороку, 18 травня, в Україні вшановують пам’ять жертв примусового виселення.

 

Цього року комунікаційна кампанія, присвячена цій даті, проходитиме під гаслом «Я пережив геноцид». ЇЇ мета – інформування українців та міжнародної спільноти про трагедію депортації, яку пережили кримські татари у 1944 році.

 

Історична довідка: Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від кількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід. До кінця наступного місяця висилили 200 тис. осіб.
 
 
Протягом року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Після радянський режим вдався до нівелювання історичної пам’яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.
 
 
Нагадаємо, що 16 травня, Президент України Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі почесне звання «Народна артистка України», яка цього року стала переможницею пісенного конкурсу Євробачення з піснею про 1944 рік.
 
 
Версія для друку