Обережно – дикорослі гриби!
18 Травня 2016 • 13:13
Кіл-сть переглядів: 1 296
Останнім часом усе частіше зустрічаються повідомлення про випадки отруєння населення дикорослими грибами. І хоча грибний сезон далеко не на часі, впродовж минулого тижня з діагнозом «отруєння грибами» госпіталізовано семеро осіб з Київської та Херсонської області, серед яких троє дітей.
З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» нагадує правила, яких треба дотримуватися, щоб не отруїтися дикорослими грибами:
- Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
- Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні:
Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків.
Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння, негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.