Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Обережно – дикорослі гриби!

18 Травня 2016 • 13:13

Кіл-сть переглядів: 1 209

Останнім часом усе частіше зустрічаються повідомлення про випадки отруєння населення дикорослими грибами. І хоча грибний сезон далеко не на часі, впродовж минулого тижня з діагнозом «отруєння грибами» госпіталізовано семеро осіб з Київської та Херсонської області, серед яких троє дітей.

 

З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» нагадує правила, яких треба дотримуватися, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  • Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні:

 

Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків.

 

Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

 

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

 

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння, негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Версія для друку