Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Житомирщина робить великий крок вперед», – Міністр освіти і науки України

02 Червня 2016 • 15:24

Кіл-сть переглядів: 870

1У рамках спеціалізованого тренінгу у Житомирі Дружина Президента Марина Порошенко, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та голова ОДА Сергій Машковський розповіли журналістам про впровадження інклюзивної освіти в Україні та області.

 

«Низка тренінгів, які ми провели у Вінниці, Запоріжжі, Києві, Харкові та Житомирі, показали нам, що ми маємо велике коло однодумців, які бажають внести свій вклад у реформування освіти в Україні, допомогти дітям з особливими потребами соціалізуватися у наше українське суспільство. Наша спільна українська родина освітян за ці 5 тренінгів виросла до 550 фахівців, які вже сьогодні готові працювати», – зазначила Марина Порошенко.

 

За словами Лілії Гриневич, відповідно до Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, яку ратифікувала Україна, кожна дитина з особливими потребами має право на інклюзивну освіту якнайближче до місця проживання.

 

«На жаль, в Україні це правило не виконується. І зараз великий виклик перед нами – створити мережу таких шкіл, де кожна дитина з особливими потребами може знайти для себе місце у нормальному середовищі, нормально соціалізуватися і при цьому виховувати також інших дітей та суспільство в цілому. Суспільство має розглядати таких дітей як повноправних громадян, які мають право на гідне ставлення, здобуття якісної освіти», – наголосила Міністр освіти і науки України.

 

1«Не кожен український вчитель готовий працювати з дітьми з особливими потребами, коли вони потрапляють у звичайний клас. Для органів місцевого самоврядування великим викликом є розбудова мережі таких шкіл, тому що це усування архітектурних бар’єрів, введення додаткових ставок і розширення штату працівників, які будуть допомагати. І надзвичайно приємно почути сьогодні заяву голови ОДА, що ті опорні школи, які створять в області впродовж цього року, будуть всі інклюзивними. Це великий крок вперед для просування не просто ідеї, а фундаментального права кожної дитини на навчання, незважаючи на стан її здоров’я», – заявила Лілія Гриневич.

 

3Голова ОДА Сергій Машковський розповів, що на Житомирщині дійсно зроблені перші кроки до впровадження інклюзивної освіти: «В області шляхом конкурсного відбору вже визначено перші 4 опорні школи – Попільнянська гімназія, Вишевицька ЗОШ І-ІІІ ступенів, Городницька ЗОШ І-ІІІ ступенів та Народицька гімназія. До кінця 2016 року ми плануємо створити 24 опорні школи, в яких обов’язковим буде створення необхідних умов для навчання дітей з особливими потребами. Ми докладемо максимум зусиль, щоб у новому навчальному році якомога більше дітей з особливими потребами нашої області розпочали навчання в загальноосвітніх навчальних закладах».

 

Нагадуємо, що сьогодні у рамках тренінгу з питань інклюзії освітяни області отримали сертифікати від Марини Порошенко та Лілії Гриневич.

 

4

Версія для друку