Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

26 років тому ухвалено Декларацію про державний суверенітет України

15 Липня 2016 • 11:24

Кіл-сть переглядів: 1 417

545332Завтра, 16 липня, українській Декларації про державний суверенітет виповниться 26 років.

 

Дата 16 липня 1990 року назавжди увійшла до історичного календаря нашого народу як важливий етап становлення української державності. Саме в цей день, 26 років тому, Верховна Рада Української PCP проголосила Декларацію про державний суверенітет України.

 

Прийняття Декларації відбулося за підтримки абсолютної більшості народних депутатів. Попри ідеологічні незгоди та гарячі політичні дискусії всі були єдині в розумінні життєвої необхідності такого рішення: 355 представників різних парламентських сил висловили своє ставлення не тільки до доленосного задуму, а й до головних засад майбутньої незалежної України. І сьогодні прийняття  Декларації є одним із найкращих прикладів того, як задекларовані принципи втілились у реальність – незалежну повноцінну Українську Державу.

 

Суверенітет передбачає верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади в межах території України. Відтепер Україна проголошувалася незалежною державою в зовнішніх відносинах.

 

Декларація про державний суверенітет України стала тією цінністю, яка об`єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього. У ній було відображено прагнення  народу до створення демократичного суспільства, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, необхідності побудови правової держави та повноцінного політичного, економічного, соціального і духовного розвитку українського народу.

 

Прийняття Декларації про державний суверенітет України стало важливим етапом у процесі здобуття Україною своєї незалежності.

  

Довідково: Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Одним з головних положень Декларації було положення про громадянство.

 

Одним з головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

 

Декларація проголошувала економічну самостійність України. У документі підкреслювалося намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю. Документ визнавав самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

 

Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не буде брати участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

 

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торгівельними представництвами.

Версія для друку