Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

28 Липня 2016 • 06:03

Кіл-сть переглядів: 562

1Вперше був проведений у 2008 році за ініціативою Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) внесла цю дату до свого календаря, таким чином Всесвітній день боротьби з гепатитом (World Hepatitis Day) отримав офіційний статус і відзначається щороку 28 липня.

 

Хронічні вірусні гепатити (ХВГ) нині є серйозною проблемою сучасної медицини. Серед ХВГ найбільш небезпечними є гепатити з гемоконтактним механізмом передачі – гепатит С та гепатит В.

 

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі близько 180 млн людей страждають на хронічний гепатит С. 350 тис. щороку вмирають в результаті  ускладнень, спровокованих цією хворобою. Хронічним гепатитом В страждають у світі близько 400 млн людей. Щорічно від 500 до 700 тис людей помирають від цієї інфекції.

 

Рівень захворюваності постійно зростає, і до 2020 року, за даними експертів, збільшиться вдвічі. Зараз загальна чисельність інфікованих гепатитом у 14-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, що становить 40 млн хворих.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки спровоковано гепатитами В і С.

 

Вважається, що в Україні інфіковано близько 5% людей серед осіб старше 15 років, але реальна цифра набагато більша, оскільки є проблеми з реєстрацією (скринінгом) захворювань на хронічні вірусні гепатити. Проведені в деяких регіонах локальні дослідження виявили інфікованість населення ВГ С до 10-12% (!), за даними Державної санітарно-епідеміологічної служби України в різних групах населення показник інфікованості складає від 1,5% до 65% (найвищий – 40% серед наркозалежних).

 

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, в Україні поширеність на хронічний вірусний гепатит серед всього населення складає 356 907 осіб (782,7 на 100 тис. відповідного населення), захворюваність 28 949 (63,5 на 100 тис. відповідного населення), у тому числі у дітей поширеність складає 1999 осіб (0,25 на 1000 відповідного населення), захворюваність 299 (0,04 на 1000 відповідного населення). Україна – лідер в Європі по розповсюдженню гепатиту С, великою проблемою є висока вартість діагностики та лікування соціально-небезпечного захворювання.

 

За інформацією обласного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ольги Сахневич, з 2012 року в Житомирській області спостерігається зростання захворюваності на хронічні вірусні гепатити. Лише у 2015 році відмічалась тенденція до зниження рівнів захворювання на гепатити, в тому числі на хронічні форми. У 2015 році в області офіційно зареєстровано 138 хворих на хронічні вірусні гепатити (107 хворих на хронічний вірусний гепатит С і 38 хворих на хронічний вірусний гепатит В).

 

Захиститися від гепатиту можна двома способами

 

По-перше, можна намагатися уникнути зараження:

 

– дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е);

 

– бути обережними при виконанні різних маніпуляцій (медичних, гігієнічних) та статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С).

 

По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В. Натомість від гепатиту С вакцини немає.

 

Правильне розуміння проблеми і настороженість – гарант захисту не тільки вашого здоров’я, але й здоров’я і безпеки ваших близьких.

Версія для друку