Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Про соціальні наслідки виплати заробітної плати «у конвертах»

28 Липня 2016 • 14:55

Кіл-сть переглядів: 1 002

1Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення є виплата заробітної плати “у конвертах”. Адже, значна частина найманих працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати свою заробітну плату, як «офіційну» (майже завжди мінімальну) та неофіційну.

 

А іноді трапляється і так, що працівники навіть і не знають про те, що їхня зарплата значно відрізняється від тої, яка записана у відомості та зазначена у поданій звітності до персоніфікованого обліку в органах Пенсійного фонду.

 

В результаті,  погодившись на отримання зарплати в “конвертах”, багато людей не замислюються, що насамперед вони свідомо обкрадають самі себе.

 

На перший погляд, здається, що ж тут поганого, вигідно, як для роботодавця так і для робітника. Адже, перший – не сплачує податки та внески, а другий – отримує  достатню  суму  заробітку.

 

Однак, насправді ця вигода примарна. Працівник, який отримує зарплатню неофіційно, повністю беззахисний перед роботодавцем.

 

Звернувшись, при необхідності, про захист своїх прав, до будь якої інстанції, у такого працівника не буде жодних доказів для підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати.

 

Отримуючи свою заробітну плату у “конверті”, такий працівник вчиняє також серйозне  правопорушення – фактично він особисто та його працедавець ухиляються від оподаткування.

 

Окрім того, мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії та інших соціальних виплат у майбутньому. Адже, відповідно до чинного законодавства, лише за умови сплати працедавцем внесків, йому буде зараховано відповідний страховий стаж.

 

Отже, не оформлені належним чином трудові відносини між працівником і роботодавцем призведуть до того, що такий працівник залишиться без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою.

 

Найдієвішим методом у боротьбі із зарплатою «у конвертах», насамперед, може бути прагнення самих найманих працівників змусити роботодавців чесно платити заробітну плату, із дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати її «у конвертах» негайно повідомляти органи праці, фіскальної служби та інші органи виконавчої влади.

Версія для друку