На Житомирщині дослідили харчові продукти на вміст цезію
15 Серпня 2016 • 11:26
Кіл-сть переглядів: 710
Упродовж І півріччя 2016 року фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України здійснено 1213 лабораторно-інструментальних вимірів вмісту 137Cs (цезій) в продуктах харчування. Перевищення допустимих рівнів виявлено у 29 пробах, що становить 2,4%.
Питома вага відхилень у харчових продуктах (сировині), досліджених на вміст 137Сs
№№ п/п |
Найменування продукту харчування (сировини) |
Досліджено проб |
Виявлено проб з перевищенням вмісту 137Сs |
Питома вага (%) |
1. |
Гриби |
44 |
10 |
22,7 |
2. |
М’ясо |
76 |
12 |
15,6 |
3. |
Лікарська сировина |
19 |
1 |
5,3 |
4. |
Молоко |
137 |
4 |
2,9 |
5. |
Ягоди |
78 |
2 |
2,6 |
6. |
Овочі |
533 |
0 |
– |
7. |
Хлібопродукти |
210 |
0 |
– |
8. |
Риба |
20 |
0 |
– |
9. |
Яйця |
7 |
0 |
– |
Разом |
1213 |
29 |
2,4 |
Найбільш забрудненими 137Сs були гриби (22,7%) та м’ясо (15,6%). Невідповідність вимогам за цим показником виявлено у 7 пробах грибів в Малинському, 2 пробах в Коростенському та 1 пробі в Олевському районах. Перевищення допустимих рівнів 137Cs у м’ясі виявлено в 10 пробах в Малинському та в 2 пробах у Коростенському районах.
Незначні перевищення визначались в лікарській сировині (5,3%), молоці (2,9%) та ягодах (2,6%).
З метою запобігання вживання радіоактивно забруднених продуктів харчування населенню рекомендується:
– купувати продукцію лише на організованих ринках та в торгівельній мережі, де гарантується якість продукції по радіаційному чиннику;
– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, громадяни мають право перевіряти продукцію в акредитованих на такий вид діяльності лабораторіях, в тому числі лабораторних підрозділах Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України на підставі вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».