Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Володимир Гройсман: Вірю у те, що реформа з децентралізації змінить нашу країну

15 Вересня 2016 • 13:59

Кіл-сть переглядів: 565

1Реформа з децентралізації дала можливості для створення самодостатніх територіальних громад в Україні, збільшення надходжень до місцевих бюджетів та можливостей місцевої влади до ефективного вирішення питань громади. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив під час презентації проекту програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку» із Комісаром ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнесом Ганом у Вінниці у четвер.

 

Прем’єр-міністр розповів, що був ініціатором реформи з децентралізації влади з початку роботи в Уряді у 2014 році та під час головування у Верховній Раді України.

 

Володимир Гройсман зауважив, що з 2006 року постійно порушував питання необхідності зміни системи управляння країною, більшої передачі повноважень на місця, створення механізмів, «які дозволили би більше не просити у Києва гроші, а заробляти частину загальнонаціональних ресурсів і залишати її у місцевих бюджетах». Однак ця реформа не знаходила розуміння у вищого керівництва країною, зауважив він.

 

За безпосереднього опікування Володимира Гройсмана, реформу вдалося зрушити з місця після прийняття першого стратегічного документа – концепції реформи місцевого самоврядування в Україні. Також було розроблено і ухвалено Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», який давав інструмент створення самодостатньої територіальної основи, здатної надавати якісні послуги громадянам.

 

Також Володимир Гройсман був ініціатором створення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України: «регіональний розвиток – це не просто житлово-комунальне господарство, це набагато більший спектр питань, які потрібно сьогодні вирішити для усієї країни».

 

Нарешті у 2015 році було розпочато фінансову децентралізацію, у результаті якої місцеві бюджети зросли у декілька разів.

 

«Сьогодні можливо констатувати факт, що бюджети об’єднаних громад збільшилися у 2, 5, а навіть і 7 разів. Це означає, що більше ресурсів стало на місцях, більше можливостей», – зазначив Голова Уряду.

 

Сьогодні в Україні налічується 184 об’єднані територіальні громади, до кінця року ще буде 250, повідомив Голова Уряду.

 

«Вірю у те, що ця реформа змінить нашу країну», – підкреслив Прем’єр-міністр України.

 

Нагадаємо, що у запуску програми взяв участь т.в.о. голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, а також координатор офісу реформ в області Василь Невмержицький.

 

Версія для друку