Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Децентралізація на Житомирщині в дії: реальні приклади, реальні результати. ВІДЕО

23 Вересня 2016 • 09:28

Кіл-сть переглядів: 709

546353Нещодавно у прямому ефірі програми «Єдина країна: гаряча лінія», що на телеканалі «Житомир», обговорювали, як проходить реформа децентралізації в області.

 

Гості студії – Координатор регіонального офісу реформ (Центру розвитку місцевого самоврядування) Василь Невмержицький, голова Високівської ОТГ Микола Бардук, голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька.

 

Про те, як втілюється реформа децентралізації на Житомирщині, розповідає Координатор регіонального офісу реформ Василь Невмержицький:

 

«Сьогодні постає питання про передачу повноважень на місця для того, щоб громада контролювала свої надходження, податки та збори, розбудовувала інфраструктуру, покращувала життя жителів. Наразі є конкретні приклади, як розвиваються ОТГ: в області створено та функціонує 9 громад, в яких вже відновлюються садочки, школи, медичні заклади, ремонтуються дороги, будуються ЦНАПи. Цей процес іде, і зворотнього шляху вже не буде. Адже люди відчули, що стали ближчими до влади, можуть радити та контролювати».

 

У 2016 році для розвитку ОТГ Житомирщини виділено 56,4 млн грн державної субвенції, з Державного фонду регіонального розвитку – 24 млн грн.

 

Тетерівську об’єднану громаду часто ставлять за приклад децентралізації в області. Як вдалось досягти такого результату за рік роботи, зазначає голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька:

 

«За вісім місяців 2016 Тетерівська ОТГ отримала 10 млн грн власних надходжень. І цих коштів ми б не мали, як би не реформа децентралізації. Крім державної субвенції 6,5 млн грн, з ДФРР було виділено 5,5 млн грн, які спрямовані на термосанацію школи, побудову спортивного майданчику із штучним покриттям. У селах, які ввійшли до складу громади, перш за все ми відновили ФАПи, і жителі справді відчули переваги об’єднання».

 

Як відбувалось об’єднання у Високівській громаді, що в Черняхівському районі, та що отримали жителі, ділиться її голова Микола Бардук:

 

«Процес об’єднання у нас пройшов безболісно, на одному подиху. Ми всі, жителі Високівської ОТГ, розуміли, чого ми хочемо і до чого прагнемо. Позитив від об’єднання побачили всі жителі: покращення транспортного сполучення, безкоштовне харчування дітей у навчальних закладах, освітлення всіх населених пунктів ОТГ, реконструкція дорожнього покриття вулиць. Саме завдяки децентралізації села області отримали можливість для швидкого розвитку. Держава свою обіцянку виконала і пріоритет нам надала. Наше завдання – в потрібне русло направити ці кошти для вирішення стратегічних потреб громад».

 

В студії працювала гаряча телефонна лінія, за допомогою якої глядачі активно ставили запитання учасникам програми. Детальніше дивіться у сюжеті.

 

Нагадаємо, що 20 вересня відбулась робоча нарада з головами об’єднаних територіальних громад під головуванням т.в.о. голови облдержадміністрації Ігоря Гундича.

 

 

Версія для друку