Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Як діють та розвиваються фермерські господарства на Житомирщині

06 Жовтня 2016 • 11:45

Кіл-сть переглядів: 978

3В області постійно зростає кількість фермерських господарств, збільшуються площі землі в обробітку (головним чином за рахунок оренди земель), суттєвішим стає внесок фермерів у виробництво сільськогосподарської продукції. Фермери набувають виробничого і підприємницького досвіду, фермерський осередок поповнюється висококваліфікованими організаторами сільськогосподарського виробництва.

 

Станом на 01.09.2016 року в області зареєстровано 1030 фермерських господарств, з них 769 здійснюють господарську діяльність. Найбільша кількість їх сконцентровано в Ружинському – 110, Житомирському – 81, Попільнянському – 78, Андрушівському – 75, Бердичівському – 67 та Коростишівському – 54. Найменше фермерських господарств в Народицькому – 4, Овруцькому – 11 та Лугинському – 13 – районах.

 

У структурі суб’єктів підприємницької діяльності фермерські господарства займають 1,1%.

 

Фермерські господарства ведуть переважно дрібнотоварне виробництво, більшість з них займаються виробництвом рослинницької продукції та спеціалізуються на вирощуванні зернових, технічних, картоплі, овочів та кормових культур. Виробничий напрям господарювання фермери визначають, враховуючи наявні власні матеріально-технічні та фінансові можливості.

 

Відповідно до статистичних даних під урожай 2016 року фермерами області посіяні культури на площі 58,6 тис. га.

 

Із загальної кількості фермерських господарств лише 62 (8%) займаються тваринництвом, які станом на 01.01.2016 року утримували 6,7 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 3,0 тис. корів, 17,1 тис. голів свиней,  0,5 тис. голів овець і кіз, 70 тис. голів птиці.

 

Щорічно фермерськими господарствами виробляється майже 3,5% валової продукції сільського господарства області. У натуральних величинах – майже 100 тис. тонн (8% від обласного показника) зерна, 20 тис. тонн картоплі (2%), 8 тис. тонн соняшнику (7%), 10 тис. тонн сої (4%), 7 тис. тонн ріпаку (14%), понад 11 тис. тонн молока, 7 млн штук яєць,  вирощується у живій вазі понад 3 тис. тонн худоби та птиці (3%).

 

В області затверджено Програму розвитку агропромислового комплексу  Житомирської області на 2016-2020 роки, в якій передбачається підтримка фермерських господарств за рахунок коштів обласного бюджету у 2016-2020 роках.

 

Відповідно до Програми, фермери можуть скористатися підтримкою з обласного бюджету по наступних напрямах:

  • за посів гречки – із розрахунку 300 грн за 1 га посіву;
  • за вирощування льону-довгунцю та льону олійного  із розрахунку 2 тис. грн за 1 га;
  • на часткове відшкодування вартості (50%) придбання сертифіката відповідності виробництва органічної продукції та часткове відшкодування вартості органічного насіннєвого матеріалу(20%);
  • кредитування індивідуального житлового будівництва на селі:  за програмою «Власний дім», фермери можуть скористатись пільговим кредитом для будівництва житла та облаштування домашнього господарства.  
Версія для друку