Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Петро Порошенко на Житомирщині розповів про результати реформ та зміни у країні. ФОТО

27 Жовтня 2016 • 12:58

Кіл-сть переглядів: 894

 

1Президент України Петро Порошенко сьогодні, 27 жовтня, з робочою поїздкою відвідав Житомирщину, де представив нового голову Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича.

 

Петро Порошенко коротко окреслив зміни, які зараз відбуваються у країні.

 

За його словами, війна не є приводом для того, щоб уповільнювати реформи. «Ми маємо робити все для того, щоб і в частині створення інвестиційного клімату, і в частині боротьби з корупцією, і в частині запровадження реформ, і в частині децентралізації ми показували приклад всім іншим», – сказав він.

 

Глава держави наголосив, що децентралізація зайняла своє міцне місце в структурі реформ України. Ця реформа відбувається за зразком Європейського союзу, але вже зараз до України приїжджають за досвідом. Він зауважив, що два роки тому, коли ми говорили про децентралізацію, у більшості це викликало скептичні посмішки.

 

«Бо говорили про це давно, 25 років, але коли доходило до головного – передачі коштів та повноважень – нічого не відбувалось», – сказав Президент і додав, що нині забезпечено бюджетну децентралізацію і місцеві бюджети відтепер зросли як мінімум на  50% у порівнянні з минулими роками.

 

Глава держави підкреслив, на сьогоднішній день кошти місцевих бюджетів збільшено в 5-6 разів і вони можуть бути спрямовані на розвиток територій.

 

Крім того, об’єднані громади мають можливість провести вибори і вони відбудуться в грудні цього року. Президент наголосив на важливості організації і проведення цих виборів у відповідності до закону та з дотриманням всіх демократичних вимог.

 

Говорячи про переваги децентралізації, Президент нагадав, що разом зі збільшенням фінансування, громади отримали й більші повноваження і тепер для вирішення тих чи інших питань немає потреби кожного разу їхати до столиці.

 

Глава держави також нагадав про дерегуляцію і скасування непотрібних дозволів. Як наслідок – поліпшення ситуації у боротьбі з корупцією. Запровадження електронних закупівель, розширення мережі центрів надання адміністративних послуг.

 

«Зекономлено вже сотні мільярдів гривень і тільки сліпий не побачив що було зроблено і що буде робитися далі», – зауважив він. «Оборона, зовнішня політика, антикорупційні реформи, децентралізація, дерегуляція, почали судову реформу, що є дуже важливою. В жодній країні світу за півроку не перезавантажували повністю судову систему, а в Україні з 1 жовтня цей процес почався і найближчим часом будуть оголошені конкурси на формування нового, прозорого, того, що викликатиме довіру людей, Верховного суду України замість вищих спеціалізованих судів і старого Верховного суду», – наголосив Петро Порошенко.

 

«Це все вдалося зробити лише тому, що є об’єднання – Президента, Прем’єра, парламентської коаліції і місцевих рад. Коли разом – все можемо зробити і ніхто, ніякий зовнішній агресор чи п’ята колона, не дестабілізує ситуацію всередині держави», – додав він.

 

Серед актуальних питань продовження реформування Глава держави назвав поліпшення інвестиційного клімату в державі задля підвищення рівня економіки та країни у рейтингу Doing business, а також проведення податкової реформи, яка передбачає «кардинальну зміну всієї системи».

 

Версія для друку