Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

З наступного року ліки стануть доступнішими для українців

17 Листопада 2016 • 15:51

Кіл-сть переглядів: 709

1Ціни на ліки іноземного виробництва в Україні значно вищі, ніж в інших країнах, зокрема в сусідніх. Іноді у нас вони дорожчі в кілька разів. Тому Уряд встановлює граничні ціни на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми на рівні цін в п’яти країнах-сусідах.

 

На ліки від цих хвороб буде введено відшкодування їх вартості за рахунок держави. На це закладено 500 мільйонів гривень в державному бюджеті на наступний рік. Про це скзазав Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

 

«За нашими підрахунками, 80-90% людей, що мають зазначені захворювання, скористаються можливістю отримувати ліки безкоштовно. Це приблизно 7-8 мільйонів людей. Ми розраховуємо, що ухвалені нами рішення зроблять лікування більш доступним, люди частіше звертатимуться до лікаря, а значить знизиться рівень захворюваності та смертності від цих хвороб, а також кількість ускладнень, зросте рівень раннього діагностування захворювань», – прокоментував він.

 

«Зараз дехто починає лякати людей тим, що внаслідок рішень уряду ліки зникнуть з аптек. Хочу всіх заспокоїти – передумов для дефіциту ліків немає. По-перше, буде впроваджений серйозний контроль з боку держави, з боку Державної служби з лікарських засобів за тим, щоб фармацевти та  аптечна мережа дотримувались встановлених вимог щодо цін на ліки та їх наявності в аптеках. По-друге, обсяг продажу ліків в Україні досить великий. Ми не говоримо про штучне зниження цін до рівня, який не дає можливості іноземним фармвиробникам конкурувати і отримувати дохід, ми говоримо про обмеження їх надприбутків. Рівень цін на ліки в Україні буде не вищий, ніж ціни в країнах-сусідах. Немає жодних підстав, з яких ліки в Україні повинні коштувати вдвічі дорожче, ніж, наприклад в Польщі чи Латвії. І фармвиробники, що заходять на наш ринок, матимуть такі ж самі умови, як і на ринках інших країн», – додав Олександ Саєнко.

Версія для друку