Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Геннадій Зубко: Багатоповерхівки – цільові об’єкти для співпраці з Фондом енергоефективності

15 Грудня 2016 • 11:37

Кіл-сть переглядів: 602

Вперше за чверть століття незалежності України напрацьовано повний пакет законів, який створює правові підстави для повномасштабного впровадження енергоефективності в житловому секторі. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

 

За його словами, над цими законом працювали разом вітчизняні і міжнародні експерти, а підтримали його громадські організації «Реанімаційний пакет реформ», Громадянська мережа ОПОРА,  Асоціація «Енергоефективні міста України» та інші.

 

«Запровадження в дію повного пакету законодавства з енергоефективності вже за 4 роки прогнозовано скоротить споживання газу в житловому секторі на 1 млрд м³ та значно зменшить платіжки населення за комунальні послуги. Ми будемо купувати на 1 млрд м³ менше імпортного газу, за який ми платимо валютою», — наголосив Геннадій Зубко.

 

Він зазначив, що Україні для повномасштабного впровадження енергоефективності потрібно витратити $50 млрд. «З держбюджету реально  виділити лише незначну частину цих коштів. Проте, якщо держава надасть дієвий інструмент, гроші готові дати міжнародні інвестори і банки, оскільки термомодернізація оживить будівництво, ринок товарів і послуг та створить тисячі робочих місць», — зауважив Геннадій Зубко.

 

На його думку, таким інструментом стане Фонд енергоефективності. «Майже 70% коштів в структурі рахунків ЖКП складає опалення та гаряче водопостачання. Та саме ці послуги мають найбільший потенціал економії — до 60%. В багатоповерхівках впровадження таких заходів можливе на рівні будинку в цілому. Відтак, багатоповерхівки — цільові об’єкти для співпраці з Фондом енергоефективності», — зазначив Зубко.

Версія для друку