Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Головний дитячий імунолог Києва зустрівся з житомирськими колегами

16 Грудня 2016 • 12:29

Кіл-сть переглядів: 846

115 грудня головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій з робочою поїздкою перебував на Житомирщині.

 

Зокрема, у супроводі головного позаштатного педіатра Оксани Лук’яненко, він ознайомився з роботою кабінетів щеплень центрів ПМСД Черняхівського та Червоноармійського районів. У ході спілкування з медпрацівниками  «первинки» він дізнався про проблеми з вакцинуванням населення, надав слушні поради щодо вирішення актуальних питань, вислухав зауваження та пропозиції колег.

 

Цього ж дня у поліклініці центральної дитячої міської лікарні м.Житомира Федір Лапій провів зустріч з завідуючими педіатричними відділеннями дитячих лікарень, дильничними лікарями-педіатрами, старшими медсестрами, медсестрами житомирських шкіл та лікарями-інтернами.

 

Під час спілкування головний імунолог м.Києва наголосив, що Уряд робить усе можливе для того, аби стабілізувати ситуацію з вакцинами. Зокрема, два місяці тому за рахунок бюджетних коштів 2015 року в Україну надійшли 2,5 млн вакцин БЦЖ. З урахуванням того, що щороку в Україні народжується в середньому 450-500 тисяч дітей, то запасу вакцин вистачить надовго. До кінця поточного року має надійти ще майже 1 млн доз вакцин проти краснухи.

 

«Ми отримали на початку літа 277 тисяч доз бельгійської вакцини – це приблизно 25% від нашої річної потреби і на сьогоднішній день ми її майже всю використали. Вже зарезервовано і підтверджено рейс доставки в Україну 700 тисяч доз бельгійської вакцини. До кінця грудня ще очікуємо 200 тисяч доз. Цей дефіцит, який ми маємо, протягом цього місяця буде повністю вичерпаний, і вакцина проти кору, краснухи і свинки буде доступна в державних поліклініках, державних закладах охорони здоров’я. Її нам вистачить приблизно на півроку, зважаючи, скільки дітей не були вакциновані раніше. Ця вакцина закуплена з бюджету 2015 року. Державі треба розпочати процедуру закупівлі вакцин з бюджету 2016 року, і очікуємо, що вони надійдуть в Україну вже на початку 2017 року. В цей час вже розпочнеться процедура закупівлі вакцин з бюджету 2017 року. Ми вийдемо на безперервне постачання вакцин для того, щоб вони завжди були у наявності не до квоти 75%, як раніше у нас фінансувалися з дефіцитом приблизно 25%, починаючи з 2010 року. Зараз йдеться вже про 100% фінансування. Але проблема  не лише у фінансуванні, але й у виробництві вакцини. Це не лікарський засіб, який при потребі ви одразу можете придбати. Процес виробництва вакцин триває два роки. Виробнику потрібно мати інформацію від держави про те, що вже через два роки Україна закупить певну кількість доз вакцини. На жаль, це не передбачено українським законодавством. Тож потрібно адаптувати наше законодавство до країн Євросоюзу, аби ми могли замовляти вакцини заздалегідь (на два-три роки наперед). Тоді й виробник буде знати, що для України через два роки потрібно доставити конкретну кількість доз вакцин», – зазначив Федір Лапій.

 

Разом з тим, фахівець зауважив, що мають місце факти необґрунтованого  перерозподілу вакцин між регіонами без урахування їхніх реальних потреб.

 

Федір Лапій обговорив з житомирськими колегами актуальні питання щодо їхньої роботи та відповів на усі поставлені запитання. 

Версія для друку