Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Геннадій Зубко на Житомирщині: для посилення пожежної охорони в ОТГ слід прийняти два закони

19 Грудня 2016 • 13:30

Кіл-сть переглядів: 647

Під час візиту до Новоборівської об’єднаної територіальної громади Геннадій Зубко оглянув місцеву пожежну охорону (МПО).

 

Новоборівська МПО функціонує з 2010 року та фінансується з місцевого бюджету. У складі пожежної охорони 9 осіб, чергування здйснюється цілодобово. МПО оснащене пожежним автомобілем, аварійно-рятувальним автомобіем УАЗ, електричним генераторем, прожекториами, бензопилою, болгаркою, перфораторем, бензокосаркою.

 

У 2015 році ОТГ отримала перше місце у «Кращі практики місцевого самоврядування» за практику «Співробітництво громад в організації місцевої пожежної охорони смт Нова Борова».

 

Віце-прем’єр-міністр, перебуваючи на території МПО, наголосив на тому, сьогодні вкрай потрібно законодавчо закріпити умови адміністративного, кадрового і технічного реформування пожежно-рятувальних команд в ОТГ.

 

За його словами, очікує прийняття проект закону №4943 «Про внесення зміни до Закону «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», яким доповнюється перелік об’єктів, які передаються безоплатно із державної у комунальну власність. «Так, техніку й обладнання, які не планується використовувати у обласних підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, можна буде передати місцевим громадам. З огляду на менші відстані та брак іншої техніки в ОТГ ці машини та устаткування стануть їм у нагоді», — зауважив Геннадій Зубко.

 

На думку Геннадія Зубка, інший законопроект (№4944) вносить зміни  у закон «Про запобігання корупції» та пропонує зняти обмеження щодо суміщення з осіб молодшого начальницького складу служби цивільного захисту, діяльність яких не пов’язана із виконанням контрольно-наглядових функцій.

 

«Таким чином, ми стимулюємо залучення на роботу до пожежних команд в ОТГ кваліфіковані кадри, зокрема волонтерів. Це рішення покращить рівень соціального забезпечення кадрів, сприятиме підвищенню популяризації служби цивільного захисту на місцях», — вважає Геннадій Зубко.

 

Він наголосив, що в основі реформування на рівні ОТГ закладено практичні моделі цивільного захисту, відпрацьовані в умовах ЄС. «Жителі в ОТГ почуватимуться безпечніше. Адже у ході реформування місцевих підрозділів ДСНС створимо Центри безпеки з пожежно-рятувальними командами, підсилених добровольцями. Після прийняття згаданих законів об’єднані громади матимуть пожежні станції, із обладнанням, технікою, професійними пожежниками та волонтерами. Усе це буде знаходитися у зоні 20 хвилин досяжності», — зауважив Геннадій Зубко.

 

Нагадаємо, що в рамках офіційного візиту до Житомирської області Геннадій Зубко привітав вихованців «Казки» у Новоборівській ОТГ солодкими подарунками.

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку