Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Під час колегії охорони здоров’я обговорили реформування медицини в області

27 Грудня 2016 • 13:43

Кіл-сть переглядів: 781

Нещодавно в Житомирському інституті медсестринства відбулось засідання колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації під головуванням начальника управління Олександра Торбаса.

 

1У засіданні взяли участь радник Міністра охорони здоров’я України, співзасновник та президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М.М.Пирогова (ПДМШ) Геннадій Друзенко, в.о заступника начальника УОЗ облдержадміністрації Віктор Лучків, керівники ЦРЛ, ЦМЛ, ТМО, центрів ПМСД, обласних лікувально-профілактичних, навчальних медичних і фармацевтичного закладів, начальники управлінь, відділів та секторів охорони здоров’я міст і районів області, головні штатні та обласні позаштатні спеціалісти (дорослі та дитячі), відповідно до питань колегії.

 

Геннадій Друзенко розповів про дворічну героїчну діяльність шпиталю, умови проходження там ротації для медичних працівників. За його словами, за цей час проведено 20 ротацій, задіяно 220 медиків-добровольців, які надали медичну допомогу та врятували життя близько 10 тисяч пацієнтам.

 

Геннадій Друзенко закликав житомирських медиків долучитися до надання медичної допомоги у шпиталі.

 

Про формування структури медичних закладів в об’єднаних територіальних громадах області доповів начальник УОЗ облдержадміністрації Олександр Торбас.

 

Відповідно до ст. 35-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» надання первинної медичної допомоги (ПМД)  забезпечують центри первинної медичної (медико-санітарної) допомоги(ЦПМСД), які є закладами охорони здоров’я, а також лікарі загальної практики – сімейні лікарі (ЛЗП – СМ), які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи – підприємці.

 

ЦПМСД є юридичною особою та підпорядковується «Засновнику». До складу ЦПМСД можуть входити  як структурні, так і відокремлені підрозділи фельдшерсько-акушерські, фельдшерські пункти, амбулаторії, медичні пункти, медичні кабінети.

 

1Запропоновані в Положенні зміни надають ОТГ можливість гнучкого вибору форми організації надання первинної медичної допомоги (ПМД)  населенню. Зокрема, як варіант вибору пропонується:

 

– створення ЦПМСД у великих громадах (від 30 тисяч населення, лист МОЗ України від 07.12.2016 № 19.1-07-1317/31938);

 

– укладення договорів з районним ЦПМСД або ЦПМСД сусідніх об’єднаних територіальних громад у рамках міжмуніципального співробітництва;

 

– організація надання ПМД ЛЗП – СМ, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці та можуть перебувати з ЦПМСД у цивільно-правових відносинах.

 

Амбулаторії, що входять до складу  ЦПМСД,  обслуговують декілька сіл таким чином, щоб лікарською ПМД було охоплено все населення ОТГ. Амбулаторія  створюється для надання ПМД понад 1500 особам населення у місці і  понад 1200 особам сільській місцевості.

 

ФАП/ФП функціонує у структурі амбулаторії центру ПМД у поселенні з населенням до 1000 мешканців.

 

Управління охорони здоров’я облдержадміністрації  на перехідний період, до моменту створення нового ЗОЗ ОТГ, рекомендує делегувати функції з медичного обслуговування населення ОТГ районним закладам (ЦРЛ, ЦПМСД) на підставі договору про міжбюджетні трансферти, укладеного між радою ОТГ та районною радою. Підготовлено методичні рекомендації щодо організації надання медичної допомоги в ОТГ.

Версія для друку