Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Медичних працівників «первинки» навчають стратегії інтегрованого ведення дитячих хвороб

16 Лютого 2017 • 15:33

Кіл-сть переглядів: 594

1Успіх впровадження в області стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку (ІВХДВ) насамперед залежить від злагодженої роботи обласної команди тренерів та керівників закладів охорони здоров’я первинної ланки.

 

Саме тому 28 медичних працівників «первинки» (лікарі загальної практики-сімейної медицини, лікарі-педіатри, медичні сестри), яких визначено районними кураторами з впровадження стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку, з 13 по 17 лютого проходять навчання на п’ятиденному тренінгу на базі обласної дитячої клінічної лікарні.

 

Заняття проводить команда обласних тренерів. Практичні навички слухачі тренінгу відпрацьовують в Житомирській дитячій обласній клінічній лікарні та КУ ЦРЛ Житомирського району.

 

Мета тренінгу – покращення практичних знань медичних працівників, які мають перший контакт з дитиною, тобто сімейних лікарів, педіатрів, фельдшерів та медсестер первинки. Тож саме стратегія інтегрованого ведення хвороб дитячого віку дає їм інструменти, завдяки яким медичний працівник зможе  в короткий термін, за умов екстремальної ситуації оцінити стан дитини, надати медичну допомогу і при потребі своєчасно скерувати дитину до закладу вищого рівня.

 

Стратегія ІВХДВ також передбачає велику профілактичну роботу. Загалом майже 90% роботи лікарів первинної ланки повинні бути спрямовані саме на профілактику захворювань. Насамперед йдеться про вакцинопрофілактику та попередження загрозливих станів у дітей.

 

1Вся відповідальність за проведення організаційної роботи щодо ІВХДВ лягає на плечі головних лікарів центрів ПМСД (або районних лікарень, де немає центрів ПМСД). Вони повинні забезпечити усіх медичних працівників, які мають первинний контакт з дітьми, збіркою тематичних матеріалів, що надійшли до них в електронному вигляді.

 

 «Разом з тим, попередній позитивний досвід з впровадження ІВХДВ в пілотних Ємільчинському та Житомирському районах дозволяє нам говорити й про економічну складову стратегії, оскільки її впровадження втричі заощадить витрати первинної ланки на проведення лікування дітей. До того ж ІВХДВ потребує мінімального оснащення і усім необхідним заклади первинної ланки забезпечені», – зазначає педіатр Житомирського району Богдан Данко.

 

По закінченні тренінгу учасники навчання отримають сертифікати кураторів з впровадження в області стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку. 

Версія для друку