Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина – у лідерах областей за формуванням спроможних територіальних громад. Рейтинг Мінрегіону

23 Червня 2017 • 07:47

Кіл-сть переглядів: 578

Житомирська область займає 2 місце у рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад.

 

Рейтинг оприлюднив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час Координаційної зустрічі «Реформа місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні: успіхи та перспективи».

 

При визначенні Мінрегіоном аналізувалися 4 параметри:

  • «Кількість ОТГ» (враховувалися і дані тих громад, документи яких станом на 16.06.2017 року перебувають в ЦВК для призначення перших виборів»,
  • «Площа ОТГ»,
  • «Територіальні громади (місцеві ради), що об’єдналися»,
  • «Кількість ОТГ з чисельністю менше 5 тис. осіб».

Місцевих рад, які об’єдналися у громади, найбільше у Житомирській області – 301.

 

За словами Геннадія Зубка, окрім згаданих параметрів, запроваджується фінансовий моніторинг спроможності ОТГ. «Перший показник – обсяги у бюджеті громади власних ресурсів на одного мешканця. Він дозволяє бачити перспективу доходів за рахунок обліку землі, нерухомості, акцизного податку. Це вказує на ефективність управлінських рішень на місцях. Другий показник – залежність громади від фінансування із держбюджету, рівень її економічної самодостатності. І третій – це витрати громади на управлінський персонал. Ефективність влади визначається якістю життя у громаді. Якщо зростають доходи на управлінський персонал, мають зростати і видатки на інфраструктурний розвиток», – зазначив Геннадій Зубко.

 

Голова Житомирської ОДА Ігор Гундич наголосив:

 

 «Зараз я ставлю завдання не щодо кількості ОТГ, а якості та охоплення території. Ми поставили перед собою досить амбітне завдання – щоб як мінімум 80% території області було охоплено ОТГ. І ми його виконуємо. Вже зараз об’єднані громади показують приклад іншим, як можна жити після об’єднання, коли бюджети громад зростають у 7 разів (власні надходження у 3 рази), коли відновлюються закинуті на десятки років садочки, осучаснюються школи, будуються дороги, утеплюються соціальні об’єкти, відкриваються ЦНАПи».

 

Нагадаємо, Житомирщина посіла 6 загальне рейтингове місце серед усіх областей України за даними моніторингу соціально-економічного розвитку.

 

 

1

 

1

 

2

 

3

Версія для друку